Perlu ke puasa sblm scan? (Week 8).

Hai mommies skalian. klu nk scan baby week 8 perlu puasa ke tak ya? Sbb td singgah kt klinik and tnya..staf dia kta xpyh. Tp bca2 dlm blog, kna puasa.. just curious.. btw time 6 weeks dh bt scan tp bby xnmpk lg. Only sac. Doc sruh pgi scan balik bla dh msuk 8 weeks.

19 Balas

Sy harini check up kat kk 10 minggu. Doctor scan kantung kosong. Dia buat surat refer o&g miscarriage. Sy sedih sangat. Tp sy still pergi klinik lain n dr nmpak bintik putih. Sy ttp x puas hati. Pergi klinik lain doctor ckp baby da 9weeks n da gerak.siap tunjuk jantung da kelip2 lagi dkt mesin tu. Lega terus. Balik rumah mkn nsi2 pinggan. Yang penting pastikan pundi kencing penuh. N jgn putus asa scan lbh dr 1 klinik

1st time sy dgr nak scan kena puasa.. Xperlu puasa sis,yg penting sblm nak g scan jgn kencing,jgn bg pundi kencing kosong. Tapi rasanya kalau 8w da npk da baby..

4y ago

Tq sis..

Puasa tu mgkin time nak minum air gula kot. Nanti baca balik . Scan tak perlu puasa. Makan je mcm biasa.

Nak scan kena minum air banyak2. Biar pundi kencing tu penuh baru senang nampak baby

Tak payah. Minum air byk byk dan bg pundi kencing penuh supaya bila scan nampak jelas gitu

4y ago

Tq sis..

Tak payah puasa, nk elok minum air masak byk2 biar pundi kencing penuh nanti scan jelas nampak

4y ago

Tq sis..

Tak perlu puasa.. Cuma kalau boleh tuu th air kencing.. Sebb senang scan dan jelas..

kena puasa atas sebab apa? makan mcm biasa je sis. tp sarapan jangan tinggal.

4y ago

Tq sis..

xyah puase, sblm scan mnum air, seeloknye jgn kencing...

xdak pulak kna puasa sblm ni ,xtau la 2020 dah lain 😂