Betul ke susah nak lahirkan anak sulung?

Hai mommies, share la pngalaman mommies semua yg melahirkan anak pertama, betul ke agak susah sikit, saya dah 37w perlukan kata2 positif, saya overthinking sngt la. Boleh juga bgi tips untuk mudah bersalin. Mommies yg lahir kan anak first ni lahirkan dlm brpe week? #firstbaby #ingintahu #firstmom #bantusharing #pleasehelp

15 Balas

tak sama... ada yg bersalin anak pertama mudah jer n ada pula yg susah... pengalaman saya bersalin anak pertama... time contraction tu yg sakitnya, hnya Tuhan sja yg tau... sehari suntuk smpai ke mlm nya aku berguling d katil hospital menahan sakit(tggu bukaan penuh)... nak berjln pun tak larat dah... nak g toilet buang air, pnya la payah nak berjln... bawah perut dah sakit tersgt sakit, hmpir tak dpt nak langkahkan kaki... mlm nya, krna dah tak tahan sgt, bukaan baru 8cm nurse dah pecahkan ketuban... bila ketuban tu dah pecah, lg la sakit dia bkn alang²...rasa mcm nak berak pun ada... rasa mcm nak tekencing pun ada... rasa mcm nak sgt² meneran... krna bukaan blm sepenuhnya terbuka n saya pula dah tak tahan, saya akhirnya d suruh nurse utk meneran ketika bukaan baru 8cm... payah nya nak teran... berkali teran kepala baby masih jga tak nak keluar... sakit meneran, d tmbh lg yg d bawah kena gunting, berselirat otak saya time tu... bila baby dah keluar, lega rasanya... tp... ada tp nya... saat menjahit bhgian bawah tu lg yg menyeksakan jiwa dan raga ku... hmmm... hnya Tuhan sja yg tau apa perasaan ku saat itu... selesai semuanya n balik rumah... jahitan membengkak, mmg duduk tak selesa... nak buang air pun was²...takut luka jahitan tu kena dgn air kencing... sakit n pedas weiii... tp takyah risau la... semua akan baik² jga... ini la pengorbanan kita sbgai sorg wanita ☺

doa byk² bg mudah bersalin n mintalah suami doakan jgk susah ke sng tu atas rezeki masing².. sy haritu bersalin sulung alhamdulilah mudah pecah ketuban turun darah pkul 3am pkul 5am dh bersalin tp itula lps je pecah ketuban tu dia mai contraction tu sakit Tuhan je yg tau rasa nk putus urat pinggang.. cmpur plk dgn badan sejuk ketar sakit nk teran anak lg wktu tgh sakit nk teran tu misi mai plk gunting kt bawah tu hidup² huhu dh kluar anak lega kjp hah sambung plk sakit nk kena jahit huhu 😖😁 sbb anak sy besar itu psl depa pi gunting bawah tu tp inshaAllah kena kuat semangat x de apa la 😊 now sy dlm pantang doakan sy dan luka jahit sy ni cepat sembuh dan blh bergerak berjalan spt biasa ya 😊

2y ago

selamat berpantang sis.. debor yee denga cerita sis.. heheh

xyah pk y tu wak..nnt negatifkan awk..rzki msg2 mntk pd Allah..lps tu ats awk sndri.lbh baik awk cr info n gali ilmu psl cara nk bersalin nnt n cara nk control pernafasan..klau awk blajar y tu insyaAllah amat mudah nnt skejap je bukaan n push.klau pk sakit panik tu sume satu hormon akn d lps kn bt awk lbh sakit.dr pnglman sy ajar erti sy nk hadapi mse bersalin.sy dlu mcm awk jgk zero psl bersalin..tp ank kedua sy gali ilmu..sy ambik sume y positif smpai ank ke 6..Allah amat mudah kita handle.kesemua ank 2 jam n stengah jam.contraction baru dtg Mse 7cm..sblm tu mild je mcm biasa sbb x pk pd sakit tp alihkan pd y lain..pk seronok bb siket lg nk kuar n jumpe..baca surah2.2 org ank skali push kuar

susah ke senang ke tu kira rezeki awak . doa byk2 minta dpmudahkan segala urusan nanti zikir doa yunus tau lagi2 time sakit . dah nak hujung2 ni bykkan bjalan buat senam utk cepatkan bukaan . nanti time neran jgn angkat pggung sgt risau koyak byk just relax ikut arahan doktor dgm misi . ikut pgalaman saya yg sulung yg no2 dua2 senang sakit paling lama dlm 3jam je n dua2 normal alhamdulillah . jgn pikirkan sgt org cakap saya dulu pun dgr org ckp tu ckp ni jadi takut nk bsalin tapi bila dah hadap sendiri baru tau mcm mana n anak sulung bsalin time 38w2d 😊

anak pertama saya tahun 2008.. 40w2d serah diri kat hospital.. jam 3ptg keluar tanda darah,jam 8malam pecah air ketuban mula lah sakit yang amat.. menahan sakit lebih 12 jam.. esok nya jam 8.45pgi baru anak saya keluar.. tahan sakit tu yang betul2 mencabar alhamdulillah waktu nak teran 2x saja tarik nafas baby dah keluar.. berat lahir 3.4kg.. waktu pregnant saya amal minum air kelapa so waktu teran licin saja baby keluar.. alhamdulillah skrg anak dah 14tahun.. semoga dipermudahkan segala urusan kita ibu2..

Sebenarnya bergantung pada rezeki masing2. Ada juga yg mudah bersalin masa anak first. Tp mcm sy mmg agak susah sikit nak lahirkan anak first. Contraction kuat tp bukaan lambat buka. Bila masuk anak second Alhamdulillah mudah sgt2. Tp sis jgn risau sgt. Actually tu semua allah dh tentukan. Susah ke senang ke tu semua ade hikmahnya. Dont think too much mommy 😘🥰

Hi. Mummy.... Saya pun first time mom, selalu fikir juga masa nak bersalin. Terlalu banyak pertanyaan bermain di kepala. Bagi saya, perasaan risau tu tetap ada dekat ibu-ibu even dah ada 2-3 anak. Kita kena stay positive & banyakkan berdoa. Doa yang baik baik. Kuat untuk diri sendiri & baby 🥰 semoga dipermudahkan segala urusan ❤️

Cakap pujuk baby baik2, mintak dipermudahkan. Jgn fikir negatif sbb nnt effect pada emosi. Ada free time buat exercise utk lancarkan bukaan. Memang akan sakit, tp doa je x teruk, lancar, selamat ibu dan anak. InsyaAllah awk boleh. Sy pun baru je bersalin 3 hari lepas. Mommies kuat🤗🦾

2y ago

Dipecahkan air ketuban n bersalin @40w5d😊

saya pun first baby. blm ada pengalaman tapi boleh cari doa2 untuk mudahkan bersalin.. lps solat, sblm tido amal gosok perut sambil doa.. n ada tips selalu minum air rendaman kurma.. buat senaman kegel, nanti dh masuk 7bulan, boleh minum minyak zaitun.. mertúa ckp, sgt2 membantu..

sy bru melahirkan ank pertama pd 10/3. masuk labour room dlm sejam 30 minit. sy tak sempat nak masuk ward sebab p check dah bukaan 5 cm. masa pregnant sy slalu naik tangga turun tangga dan pusing mall setiap hujung minggu.