Dilema Seorang Cikgu

Hai, mommies. Saya seorang cikgu BI di sekolah menengah dan tengah pregnant 5 bulan. Memang termengah2 mengajar, panjat tangga sana sini, letih alahan mengandung, sakit pinggang dan macam2 lagi. Mommies mesti faham kan betapa mencabarnya mendidik anak2 zaman skrg. Saya ada mengajar 3 kelas paling belakang di sekolah. Kelas yang ke-11. Memang menguji kesabaran betul perangai anak2 skrg sekali pakej kurang beradab. Bagi saya, biar tidak berilmu tapi beradab. Jadi bila hilang sabar saya akan marah2 students. Lepas dah marah dan habis kelas, saya akan stress fikirkan baby kat dalam. Kan orang cakap kalau mengandung kena jaga betul2 mulut lidah kita ni. Saya takut berbalik pada anak saya. Tapi saya memang hilang sabar bila students dtg sekolah tak bawak buku, kerja sekolah tak buat, merokok, biadab dll. Ada tak mommies yg macam saya?

1 Balas

Kesian la kat sis ni.saya bukan teacher tapi saya juga selalu marah² masa time pregnant... Saya tak suka budak².. then always letih 😭 kena banyakkan beristighfar saja sis.. try fikirkan sesuatu yg positif walaupun susah. Bagi saya.. jadi teacher ni memang suatu pekerjaan yang sangat berjasa.. sis akan dapat ganjarannya nanti... Lepas bersalin saya rasa sis akan ok la tu..