Mommy Bela Kucing

Hai mommies, saya ada bela majikan dan skrg saya plan untuk grooming bulunya sebab dah messy. Boleh ke mommies ? Sebab takut ada pantang larang orang tua tua. 🙂‍↕️

2 Balas

saya nurse veterinar yang tengah pregnant 4 bulan, risiko memang tinggi bila handle kucing sebab boleh kena toxoplasma (kuman yang ada pada najis kucing) so cara untuk prevent make sure basuh tangan bersih². penyakit kucing ni bukan takat toxoplasma je, sporo (fungus bawah kulit), hama dan kutu kucing pon boleh kena dekat kita yang risiko tinggi ni. so lepas handle kucing basuh tangan and better mandi terus. pakai mask, tu wajib. muka senang terdedah dengan kuman. saya kerja dengan kucing pon takut sebenarnya tapi nak buat macam mana, kerja kan. harap takde apa apa yang serious la 😅

1d ago

sambungan dari saya kalau takut handle, better hantar dekat hotel kucing untuk grooming. kadang kita tak tau kucing sakit ke apa ke, takut bila kena cakar jadi infection pulak

bela majikan?