Bela kucing ketika mengandung

Hi mommies semua, ada tak yg kat sini masa mengandung bela je kucing? So far okay ke ada apa2 komplikasi ke ketika mengandung bela kucing? Ada yg pernah kena toxoplasma ke? #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

21 Balas

Saya bela jugak kucing seekor. Saya tak ada alahan pada bulu kucing and saya handle najis dia. So far kalau saya buang najis dia, saya make sure pakai mask & glove, lepas settle buang, saya cuci tangan sungguh sungguh ? Ye la, kita pun risau jugak. Lepas tu saya jenis sentiasa make sure pasir kucing saya selalu bersih. Lepas kucing pegi toilet, saya akan lap dia dengan wet tisu. InshaAllah okay, kalau jenis kucing yang memang duduk rumah, makan pun memang jenis makan kibble and tak makan benda mentah, inshaAllah semuanya baik baik je, cuma kita jangan ambil ringan la. Kalau jenis kucing yang keluar rumah, yang itu kena extraaa hati hati bila handle najis dia. Alhamdulillah, saya dah buat details scan, baby saya semuanya baik baik je ☺️ kucing saya jenis memang duduk rumah and saya tak bagi makan makanan yang belum dimasak. Kalau makan lauk pun saya tak bagi banyak, untuk dia rasa je. Lepas tu ubat cacing pun kena ikut jadual. Semoga dipermudahkan ya.

Sy pun bela kucing.. Cuma sekarang dah x handle najis kucing, bila terpaksa baru sy buat or g tanam kucing yg mati.. Tunggu hsbd lak dia balik mlm.. So kena g tanam gak la, risau nanti lagi teruk.. Huhu.. Sy masih layan kucing² sy, Lagi-lagi yg manja tu.. Kite x cari dia tapi dia yg dtg cari kita.. Kdg miow² kat luar pintu tu memanggil.. Bila biar dia senyap la, tapi bila kite keluar.. Rupanya dia tunggu kite kat depan pintu tu?‍♀️?.. So panggil dia turun bawah .. Dia akan ikut la .. belai² la dia kejap,. Kalau x macam nak melekat je.. ? Btw kandungan sy sekarang dah 4 bln cam tu.. Setakat nie syukur alhamdulillah, cuma Kdg emosi je.. ?

Sy pon bela kucing jugak 2 ekor indoor..so far dri awal pregnnt smpai skrg pon mmg husbnd yg akan settlekan pasir diorg..sy just monitor shj?..sblom ni sy cepat jgak alah jd selsema klo diorg naik berguling atas katil tmbah plak yg jenis bulu lebat..alhamdulillah skrg ok..? ikutkan parent mmg xbg bela tp sbb dh suka n syg sgtt kt diorg sy bela jgak..insyaAllah diorg doakan kita nnti♥️..cuma nnti bila bby kuar diorg ade sekatan lah xleh masuk blik adik bby?..diorg phm duk depan pintu je..tempat lain dlm rumah mmg diorg bebas?

Sy mengandung 5 bulan Alhamdulillah setelah ttc 4 tahun dan mmg suke bela kucing dr kecik pun hehe.. Now ade 2 ekor anak bulus and Alhamdulillah husband pun mmg penyayang kucing and die la yg tlg bersihkan najis anak bulus skrg. Cume klu die betul2 letih mcm blek dr jalan jauh ke penat drive, sy akan tlg bersihkan dgn pki double mask, pki glove plastik mse bersihkan najis dorg. Lps siap buang trus cpt2 cuci tgn or klu perlu sy akan mandi sabun trus 1 bdn ? Alhamdulillah sepanjang mengandung xde sakit pape kecuali gdm haha

2y ago

Kannn?

jge keselamatan diri mse nk buang najis tu ..kena lebih protective..kalau sblm ni cedok najis tak pakai apa2,better sanitize dulu tgn pastu pakai glove dgn facemask...lepas settle, terus basuh tangan dan muka... tu jela yg sye tahu.. sbb sye pernah bela ank kucing sesat dtg rumah,tp najis dia bersepah2 walaupun kita dh prepare kotak najis n pasir tu...alahan sye bru nk membaik,dtg balik...minta suami settlekan kucing tu...sudahnye kucing tu sye bg spe2 yg nk adopt...huhu

sya sepanjang kehamilan tidur bersama kucing2 sya dua ekor . masa awl2 hamil pun , sya uruskan litterbox dorg.. sbb masa tue x sedar lg tgh hamil . kucing2 sya indoor dan xprnh keluar rumah pun. makan wetfood dlm tin ( cooked ) & keropok kucing. jd mmg x terdedah dgn makanan mentah2 semua. alhamdulillah, anak lahir mudah. xda komplikasi. skg dh masuk 5bulan dh. sihat walafiat. kadang kucing pun suka dekat baby.

boleh ja bela untuk kurangkan stress ? sy pun bela jg beberapa ekor ? kalau tiba² rasa stress belai la miau² mula² mengidam dulu nak sekor kucing giant oren ? dah lahir baby jd bestfriend dah drg tp puan jgn la pukul miau² pula nanti terkenan ? kalau miau² keluar rumah suruh husband kc mandi dulu yang paling penting xboleh handle najis & kencing dia memang ada toxoplasma

sy Ada Bela kucing.ada 11ekor kt umah sy.bebas kuar masuk rumah.tp diorg xmain jauh2,pling jauh pun depan umah or sblh2 umah je.kucing2 sy Jenis suka main dlm rumah semuanya.alhamdulillah,start sy kahwin smpai skrg sy preggy almost 6mnth,suami yg uruskan smuanya,najis ke muntah ke,kbrsihan meow2 semua suami yg uruskan?tp sy main2 je dgn kucing sy smua...alhamdulillah semuanya ok

Saya pun bela juga kucing . Najis kucing pun handle sendiri je . Kadang pakai glove kadang tak pakai glove , tapi lepas cedok najis diaorang memang akan cuci tangan kaki betis peha sampaila bersih ? nak lepaskan dah macam nyawa kedua dah anak bulus ❤️ jadi redha & tawakal je , inshaa allah baby takda apa apa masalah bila lahir nanti ?

Sy bela juga. Indoor. Lepas sy tahu sy hamil, sy tak handle najis kucing. Semua husband buat sbb risau juga kena toxo tu. Tp bila husband kna outstation, nak taknk sy kena hndle juga takkan nk biar busuk kan. Bau dari jauh pun sy muntah? Sy handle sblum sy mandi. Sy pakai mask, glove. Settle tu sy terus mandi.

2y ago

sama. kalo husb dh malas sngt. terpksa buat. stndby kasut . sarung tngn. masa cuci and kemas. lps dh hbs terus mndi . cuci bdn sndiri .