Bayi 6 bulan 10 hari tak nak makan

Hai mommies, saya 1st time mommy. Anak saya berusia 6 bulan 10 hari, penghujung 5 bulan, saya sudah mula kenalkan food pada anak, malangnya sampai hari ni, anak masih reject certain food. Biskut dia makan, buah-buahan pun dia makan, tapi bubur, puree memang dia sembur. Anak masih menyusu macam biasa 6 oz-5oz 5-7 bottle per day.

5 Balas

normal kalau awal2 bby tolak , dia akn makan skrg2 3-4 pun da okay , nnti lama2 akan bertambah bilangan suapan sudu , dalam 7-10 mcm tu , tkperlu kasi ank bnyak2 , kita perkenal sikit2 , konsisten 1 menu utk 2 hari atleast , tpi kalau ada sejarah alergik dlm fmily , disyorkan guna 4days rules stiap menu

sis...bayi 6 bulan hanya perlu kenalkan 1 menu setiap 2 hingga 3 hari... dia sembur tu normal...kena bagi menu sama 2 atau 3 hari berturut untuk kenalpasti alergik dia...bagi real food macam sayur,buah tapi bentuk puri... boleh follow ig amalina_mohd_daud...doktor pasal pemakanan bayi...

it's okay kalau dia taknak makan, jgn stress yaa. awak try lagi n lagi, bagi time dia lapar ,gap dgn susu. atau pun buat dessert ke dgn buah, maybe dia suka sbb sejuk kan.

ya 6bln hanya nk kenalkan mknn, yg utama masih susu ibu.. xperlu stress2

Berat baby normal ke?BMI?