Picky eater

Hi mommy, nak tanye, anak saya da 10month + . Dia just makan bubur blend yang macam baby 6 bulan makan je, cuma tekstur dia saya pekatkan sedikit.. Saya dah cuba bagi makanan lain tapi dia reject, dah cuba bg finger food tapi dia taknak juga..Bila bg puree dia mkn hbis. So soalan saya, if anak saya still dengan puree, nanti dia boleh jadi picky eater tak? Sebab bila bg makanan yang lain dia macam tak pandai nak menguyah.. Thankyou ☺️ #bantusharing #pleasehelp

5 Balas

Anak sy pun mcm nie. Anak sy lagi lama makan bubur yg diblend halus. Die langsung x nk yg ada tekstur. Sampai umur 2 tahun lebih juga lah. Lama betul. Die tahu kunyah tp bila part nasi die x nk kunyah.. Pengasuh pun give up juga bila sy suruh die try. Sy pun give up juga. Tp dah hampir sebulan nie, die tgk sy dan husband makan nasi, die pun nk. Surprisingly mmg die makan abis 1 mangkuk. Tp die hanya makan nasi kosong. Sayur2 ayam ikan x nk langsung. But we keep offer her. Teacher kt taska pun try2 juga bg die lauk. Slowly but surely she will eat.

nak baby mengunyah kita kena ransang dia punya otot mulut. cuba bg sudu silikon utk dia bawak masuk mulut. tgk reaksi dia mcm mana. nk pelbagai menu dlm diet baby kena rajin bg dia explore the food. try BLW method. boleh tgk ig: solidstarts/zaynesplate. kalau local: izatyroslan/lovelittletummy. dorang byk share blw/messy eating & menu2 utk baby.

baby saya pun memula dia reject finger food ataupun makanan bertekstur. saya ajar dia. contoh saya bagi makanan bertekstur dia tak mau, saya standby pure. esok saya cuba lgi bagi. kerap offer kat baby. supaya dia terbiasa dengan makanan bertekstur. insyaa Allah lama lama dia mau da

Baby reject sebab baby tak biasa dengan tekstur baru.. Xpe teruskan melatih.. Pagi bg bubur.. Tgh hari bg ns lembik.. Lama2 baby akan improve skill mengunyah..

dah boleh tukar texture tu puan. puree dah macm tak sesuai