Preggy 20weeks tp baby x gerak

Hai mommies, need opinion from you guys .. sy pregnant 20 minggu , tp sy still xdpt rasa pergerakan baby .. normal ke?

13 Balas

sy g scan dgn kk last week, doc cakap kalau 1st pgnant selalu 23w ke atas. tapi sy masa 18w dah rasa. skg 23w lagi sakan dye bergerak. pantang lambat makan je berdisko dia dalam perut. 1 lagi kalau minum bersejuk lagi sakan dia.

2y ago

normal sis. sb sy pon sama gak. kena pujuk dia. dia suka mngeras

1st pregnancy mmg lambat sikit..sy dulu 25w ++ pun pasti tak pasti je gerakan baby..yg 2nd kali ni 15-16w dah rasa sbb perut pun dah mengembang dgn kesan strecth mark lepas..atas badan sendiri jugaa

Saya 1st baby x berapa pasti jugak tapi byk experienced mommies ckp lain badan lain rasa. saya around 22 weeks baru rasa baby gerak. InsyaAllah x lme lagi baby aktif gerak okayy 😊

kalau anak 1st biasa 23 minggu ke atas baru dpt rasa.. tp ada org 20 minggu dah dpt rasa... setiap org tak sama sis.. kalau sis rindu nak tengok gerakkan baby boleh je pergi scan.

sy start 21 minggu baru rasa sikit2..skrg dah 23 minggu makin kuat rasa gerakan dia cuma xkerap..jgn risau..nanti dah masuk trimester ketiga lagi aktif dia bergerak

Lain orang lain badan dia rasa , mungkin terlalu awal untuk sis rasa . Tapi kdg ada gerakan halus pun kita tak perasan . InsyaaAllah nanti akan rasa gerakan baby .

Kalau baby masih kecil tak rasa sgt dia gerak.. tp dia mmg bergerak sbb byk sgt ruang dlm tu so tak rasa sgt. Mungkin mommy tak sedar

kadang puan tidak perasan. cuba baww baby bcerita atau usap perut

sy 17weeks da rsa gerakan skrg 19weeks mkin aktif dia gerak...

sayaa pun 23w & above baru rasa smua tu sis 🥹