Keputihan + Darah

Hai mommies nak tanya sy dah 2 hari jadi mcm ni, ada keputihan + darah. Kandungan 9w4d, dah jumpa Dr, membawa diri ni pergi kecemasan. Dr just check dekat bawah, bagi drip air dan suruh balik. Siap nasihat mcm ni Lain kali kalau jadi mcm ni takperlu dtg emergency. Tunggu keguguran baru dtg balik. Sedih pulak dibuatnya. Hospital kerajaan mmg mcm ni ke. Salah ke sy just risau dengan kandungan lepas 2 hari jd mcm ni. Dari pagi sampai malam. Setiap kali ke tandas nak buang air mmg nampak darah turun sekali.

Keputihan + Darah
7 Balas

Setahu saya HO ke MO kerajaan tak macam tu... melainkan dye malas nak cek betul2 then assume je diagnose... bleeding sikit ni kalu tak ada tanda sakit /cramp/ bleeding tak semestinye keguguran banyak bnde je boleh jadi... mgkin implantation... kalu sakit cramp dkat pinggang kiri or kanan maybe ectopic.... hmmm ad jugak dr kerajaan yg malas aek buat la scan dlu ke bg la ubat kuat rahim dlu ke... then bg la TCA.. ni tak main cek gitu je drip then DC....kalau ingat name DR tu awak boleh je buat aduan...tp tak apala semoga awak n bby baik2 sahja.. yg pnting awak jgn stress doa yg baik2... selgy tak ada tnde gugur awak kne yakin je...then buat 2nd opinion pergi ke mana2 hospital lain kalu jadi makin teruk...

eh apa masalah doktor tu? bleeding boleh jadi macam2 sebab lain selain keguguran. boleh jadi ectopic pregnancy, boleh jadi infection, boleh jadi subchorionic hematoma. dia tak cuba cari punca bleeding lagi dah dismiss orang suruh balik? siap "nasihat" tunggu gugur baru jumpa dia semula? sis cari nombor MMC dia, boleh report direct ke KKM sis. boleh kira negligence dah macam tu. sis jangan jumpa dia dah. cari doktor lain for 2nd opinion please.

6mo ago

ada apa2 yg dia sign tak? discharge letter ke? tp haritu kita discharge dr ED mcm tak ada apa2 surat. hm kalau tahu nama dia, boleh search aje kat website MMC tu. sis cuba pergi hospital lain. ED dia terima je walaupun kita bukan dari kawasan situ. ataupun sis ke KKIA kawasan sis pun boleh rasanya.

sis.. kita sama..dh pi emengency dia ckp spotting gini normal...dia ckp klau drh nk pnuh pad or ad skit kat ari² bru dtg emengency..ubat pun sye yg mnx..tu pun dia bgi acid folid...dia ckp nk rujuk sye ke pakar O&G tp dh 2 mnggu tunggu..esok bru appoiment nya..sye smpai pi kkinik swasta nk check kandungan nk tgok ok ke x...nsib ok...

Saya ank slung 3x trun lndir mcm ni jgk cmpr drh brown ... saya g emergency doc srh admit slama 3hri alhamdulillah doc xdak ckp yg bkn2

Mcm tu la gov.. Better g klinik luar je cek. Sy last skali trun drah dah sminggu pn siap suruh balik selagi xde janin kua. Ermmm..

Dr ada ckp x apa punca ? ..ada bgi ubat ke ? Mcm kndungn terancam..klau kguguran mmg kuar darah sikit2,nnti akn ggur sndiri

6mo ago

Allahu, sabar ye mommy ..sy pernh kguguran..dorang siap tenangkn sy lgi wktu confirm miscarriage..hospital hsnz..nurse n Dr baik2..sepatutnye Dr tu cek bgtau la punca knp sekurang2 kite tau knp dgn kndungan tu..

Allahu dugaanya dpt doc mulut mcm tu. Better pergi klinik swasta kalau sis masih risau ye