Morning sicks

Hi mommy. Ni kandungan yg ke-3 Anak sulung sorang time pregnant morning sicks kuat, makan mesti muntah, dah beberapa kli pitam kt rumah dan Klinik .. dan pening kepala. Kandungan 2.. gugur masa 7 week.. takde rasa morning sick lagsung. Mula² rasa sakit contraction mcm nk beranak tu..okay kejap dtg balik contraction.. dalam 2 hari mcm tu ada darah coklat.. Skrang ni kandungan ke 3 . Dah 5 minggu 2 hari... sy risau jadi sebelum ni..sbb takde muntah² mcm mngandung anak first.. tapi just sakit kepala, badan rsa sejuk, cepat letih dan lapar.. sub org kata kalau mengandung alahan teruk kandungan tu kuat.. Jadi skrg sy sgt risau. Sy mohon ibu² doakan kandungan kali ni baik² je.

2 Balas

sama saya sis.. saya anak first alahan teruk sgt.. hamil kali kedua gugur, masa tu tak ada alahan.. lepas 2 bulan keluar kantung kosong. skrg mengandung lagi, masa awal2 dpt tau saya mcm awk..saya risau, saya resah..sbb awal2 tu tak ada tanda alahan.. tiba2 masuk 6 minggu ke 7 minggu saya start mual2 muntah2 teruk, sama teruk dgn anak first dulu.. tp tu lah saya masih berperang rasa takut n risau sbb ada hari saya x rasa nk.muntah, ada hari saya muntah teruk.. mmg x rilek selagi tak nmpk betul2 baby dalam kandungan tu membesar elok. saya kene distract je fikiran supaya x terlalu fikirkan kemungkinan semua tu, jadi saya byk layan cerita2 kt netflix semua.. saya dah scan masa 5 minggu haritu hanya nmpk kantung je. saya tunggu minggu depan (9minggu) baru saya cek lagi skali, sbb kalau nk scan skrg takut awal lagi hampa pula.. utk awk mgkin awal lagi utk dpt alahan, kalau takda alahan pun, doktor ada juga ckp dgn saya..kdg2 setiap kandungan lain2 pengalamannya.. lagi satu, kalau Allah kata kandungan tu menjadi, maka jadilah ia. benda ni kita tak boleh kawal kan.. kita mampu doa je.. saya pun doakan utk awak ya semoga kandungan awk kali ni menjadi dan sihat membesar 😊

2y ago

kan..saya 6 bulan juga dari last gugur tu.. kalau dah cek upt, dah scan tu semua..ok lah. sekurangnya lega sikit kan.. pasal alahan jgn risau ya sis. saya pasti nnti dkat2 9 minggu mesti dpt rasa perubahan kt badan tu. kalau tak alahan teruk, at least rasa lah letih tak bermaya tu, n mula tolak2 makanan yg sblm ni suka. saya awal2 tu minta2 juga alahan, japgi bila dah dpt melepek je keje satu ape pun tak dapat buat, asyik ke tandas je muntah2 😩

moga dipermudahkan urusan kali ni setiap anak pembawaan berlainan jgn stress ya ibu InshaAllah yg baik2 saja

2y ago

mudah mudahan macam tu .. Aamiin Aamiin..Tenkiu sis😘