mimpi buruk..

hai mommies nak tanya kalau masuk 2nd trimester mmg akan kerap mimpi buruk ke?? sebab saya lately ni slalu sgt mmpi pelik #14weeks #1st baby

19 Balas

Saya nasihatkan cuba sis amalkan ayat kursi selepas solat, sebelum tidur. Alhamdulillah saya jadikan amalan dan hingga kini xpernah mimpi seram berkaitan kandungan 😊. Selain tu, sis elakkan dari menonton cerita2 seram ya. Kdg fikiran tu mengganggu hingga masuk mimpi. Sentiasa positif, elakkan tidur dalam keadaan beremosi seperti lepas menangis, terlalu sedih/marah, bermasam muka dgn pasangan. Kalau x menjadi juga, mungkin sis boleh pasang bacaan surah baqarah (bacaan nada lembut) di sebelah katil. Rasa lebih selamat dan mmg xmimpi seram. Sy amalkan ni sebelum kahwin sbb jenis penakut tidur seorang 🤭 #TAPSupermoms

sepanjang saya pregnant, lepas solat saya baca ayat kursi. then sebelum tidur pun baca ayat kursi, surah 3kul berserta dengan Al-Fatihah. Sebelum masuk waktu maghrib ajee saya akan buka surah surah Al-Quran sampai subuh pagi. 😊 Alhamdulillah, saya tak ada mimpi buruk. kadang mimpi buruk nih datang bila kita kerap berfikir sesuatu yang buruk. Jadi elakkan berfikiran buruk. just santai ajeee time pregnant, kalau stress terus fikir baby dalam perut. 🥰

sama 1st trimester pula kerap mimpi smpai teriak dan berpeluh sblm tidur sy sellu on youtube dgr surah² bila da tertidur x perna x mimpi mesti mimpi seramnya mimpi ex laa anjing la buaya la baby laa ntah apa yg menggangu terbangun trus berdoa sy skrg 2nd trimester Alhamdullilah da ok xde suda mimpi buruk

Elak tengok atau baca benda yang scary2, atau buat kita terganggu. Orang kata bila mengandung ni darah manis. Banyakkan zikir, selawat dan baca quran inshaallah minta perlindungan. Jangan fikir sangat pasal mimpi buruk tu. mimpi cuma mimpi yang penting mindset kena selalu positif ❤️

Saya pun menghadapi experience yg sama.. Selalu mimpi yg buruk2.. Almost setiap malam masa 1st trimester.. Saya ada terbaca it is because of perubahan hormon.. Skrg ni dah 18weeks.. Alhamdulillah dah x de mimpi buruk.. Before tdo amik wudhuk dan baca Al mulk..

saya skrg 8weeks lebih . masa 5 ke 7 weeks saya selalu jugak mimpi buruk . sampai bangun tido jadi takot n terpikir2 . pastu skrg tiap kali nak tido saya akan pasang surah maryam n surah lokman sampai tertido dah xmimpi pelik2 cuma bila malam susah nak tido .

Ya Allah sama, seminggu 3 kali mimpi miscarriage, semua jadi lepas install apps ni, maybe banyak org cerita buruk buruk kot, husband pun tak bagi buka dah apps ni, terbawak bawak kot

Jangan ambil sangat tentang mimpi. Before tidur ambil wuduk. Dan baca 3qul, al-kafirun. Dan doa kepada Allah supaya sis dan baby dilindungi dari hasad dengki manusia dan makhluk lain. Amiin

salam, saya pon sama..hampir setiap hari mimpi buruk, terjaga tgh mlm..lps tu susah sgt nk tido..dah try tukar tempat tido..masih sama..susah hati..

Saya pun sama masa 2nd tri. Wlpn tk tgk cite antu ke apa. Ada je mimpi ntah pape. Dh baca doa pun sama ja. Tp tk lama lps tu dh okay.

4y ago

mybe sebab terlalu penat. 😊 Kalau rasa mimpi tuh terlalu buruk lawan diri untuk sedar dari mimpi sis. lepas tuh mengucap & Istighfar 10x pun dah memandai. baca ayat kursi then sambung tidur. 😘 Semoga mummy & baby dalam lindungan Allah S.W.T