Cradle Cap

Hai mommies . Just nak share . Hari tu masa baby sy umur 3mth, dia ad cradle cap yg agak teruk la jugak (boleh slide gambar) . Pergi klinik Dr. suggest ubat sapu beli kat farmasi . Sekali pakaikan kat baby meraung dia, terus stop . Nurse pulak suruh cukur rambut baby . Xkan nak cukur dua kali, masa lahir dh cukur . Baby girl, so syg nak cukur rmbut . So sy pun tanya akak sy, dia suggest lumur minyak baby johnson tu kat kepala baby . Biarkan sekejap smpai cradle cap tu lmbut . Then after 3mnt cmtu, sikat pakai sikat yg mcm gambar 1st tu . Tapi sengetkan 90 darjah sikatnya so sng nak tanggalkan cradle cap tu . Alhamdulillah dlm sejam dh tanggal smua . Ptg tu sy mandikan anak trus bersih kpla baby . Selamat rambut baby x yah cukur . Hihu . Boleh laa try mommies kalau ada masalah yg sama 😊 Tq

Cradle Cap
10 Balas

Anak saya ada , masa umur 3bulan saya cukur Baby girl juga tapi tak tebal sangat dia punya kuping2 tu Lps cukur botak tu cuci guna syampu saya gosok smpai hilang , geram Alhamdulillah anak saya selesa lepas tu Skrg dah 2thun rmbut pun dh pnjg Sbb ada gak perasan dia mcm tak selesa

baby saya pn ada dlm 2months saya buat benda yg sama juga sapu baby oil then sikat sikit² buang cradle cap tu. lama² dia hilang sendiri skrg baby dah 3months..

Bubuh santan campur daun cekur manis..biar 10 minit sikat..pastu shampoo #petuamak

Alhamdulillah, thanks for sharing sis. Saya nk try jugak sbb baby ada masalah yg sama.

4y ago

Welcome 😊 try la sis in syaa Allah ..

my bby mcm to . sy buat dry lhr. kalau x . mak sy ckp brkudis

thank you! sgt membantu. saya pun tengah Cari penyelesaiannya

cradle cap ni selalunya berpunca sebab apa ye sis? boleh sy tau?

4y ago

masa bersama suami buang diluar. Punca air mani melekat dikepala.

Minta jgn dikopek...biar tanggal sendiri...

Ye guna minyak rambut baby..

kulit kepala kering..