Cukur rambut

Hi nak tanya bayi saya dah 2bulan tp belum cukur rambut lg. Masa lahir rambut dia mmg lebat. Masa dia umur 10hari nk cukur tp atok dia xbg suruh buat masa majlis aqiqah tp mana la kita ada duit nk buat dlm masa terdekat ni. Last2 asik tertangguh dah masuk 2bln baby girl. Kwn sebaya lain semua dah tumbuh rambut baru yg dia ni pulak baru nk botak. Xapa ke kalau kita xcukur rambut baby? Oh lg satu kt kepala baby mcm ada kelemumur tu rasa mcm nk cukur jugak. Atau ada tips tak hilangkan kelemumur baby? Thank you #firstmom #pleasehelp

17 Balas

nak lagi baik cukur 40/44 kali stiap hri rabu atau jumaat.. inshaAllah rmbut anak lebat dan cepat tumbuh.. ank pum cepat takap ap yg diajar.. dri segi saintifik pum bnyk faedah ckur rmbut... kepala ank pum cntik xde kuping2.. sbb biase bby yg bru lahir. rmbut dia kotor.. yg kuping tu biase buang dgn minyak zaiton. gosok2 je. jgn kikih dgn kuku nnti luke .. aqiqah tu sunat hri ke-7. tpi klu kite xdang sbb kmmpuan kite bleh buat bile2 mse. sbelum akhil balil wali kne buat. dh balil tuan bdn sndri kne buat.. ia sunat muakad sunat yg dtntut.. bukan wajib.. ank llki2 sekor boleh.. dua ekor untk lebih afdhal. tpi klu x mmpu bleh buat sekor. ank prmpuan pum sekor.. jgn trse trbeban .. ikut kmmpuan.. smga dprmudahkn urusan.. stay positive mommy😊

2y ago

sy buat mcmni, anak saya baru 3 kali cukur. target nak cukur 40kali 😃

umur dah 2 bulan pun boleh je nak cukur rambut.. sebab kulit kepala baby masih belum bersih dari sisa masa dalam rahim. na dah botakkan, senang nak bersihkan kulit kepala baby. rajin2 pakaikan minyak zaitun sebab minyak zaitun sangat bagus untuk kulit. umur dah 2 bulan rambut yg dicukur tak perlu nak ditimbang dah ya.. melainkan kalau cukur masa hari ke 7

Baby sy dah 31 hari, pun belum cukur.. Hsbd risau sbb kepala masih lembut katanya.. Ntah la bila baru nak cukur, risau juga kalau dah besar baru nak cukur.. Yelah anak kite je yg nanti xde rambut 😅 YG kelemumur tu, sis letak minyak rambut banyak sikit.. T dah lama, dia akan lembut.. Boleh la sikat dgn sikat rambut khas utk baby tu perlahan2

Sunnah cukur botak rambut bayi baru lahir. Lg awal lg bagus sbb kotoran ada juga melekat di kulit kepala. Mcm kami ingat tahi lalat/ tanda lahir di kepala. Bila cukur rupanya darah beku melekat di kepala. Sikat rambut / kulit kepala anak kerap utk hilangkan putih kerak tu . Saya letak minyak zaitun juga,

Nak dapatkan pahala sunat mencukur rambut baby adalah pada hari ke-7 kelahiran. Tak cukur pun tak apa. Hukumnya tak wajib. Saya sendiri tak cukur rambut baby. Masalah cradle cap tu awak kena guna mild formula shampoo contoh sebamed, cetaphil, aveeno. Seeloknya shampoo 2x sehari.

2y ago

Boleh rujuk artikel dalam TAP ni juga untuk cradle cap https://my.theasianparent.com/baby-cradle-cap/web-view#Cradle_cap_treatment_baby

alhamdulillah sy ckur rmbut ank sy Ms hri ke 7..trus bgi nma Dan buat tahnik..pstu rmbut tu timbg.. alhamdulillah Dua buln lebt mcm biasa..x pkai mnyk pn..sympoo mcm biasa..lgi Stu Lau ckur kn bersih kpla BBY xde lah nti Ada taik sawan berkerak or gatal..sekurang nye kita jga kebersihn Nye..

sunnah je tu cukur, lepas cukur, kena bawak pegi kedai emas utk timbang, pastu sedekah kat fakir miskin ikut berapa berat rambut tu yg kemudiannya dikira mengikut harga emas skrg, baru la tanam

ank sy powm 2 bln lbih bru ckur...mula2 syg nk ckur..pstu tgk kt kpla naik mcm kuping2 tu .pkai sympoo powm xjd...last ckur trus...trus xde dh...skrg hri2 bg pkai myk zaitun nk sruh cpt tmbuh🤭🤭

sunnah cukur rambut baby then kna timbang dkt kedai emas....berat rmbut bby tu kite kna kira dgn emas semasa nnti dh thu berapa nilai dia then duit tu sedekah.