Fibroid dan pregnant 10 week

Hai mommies. Boleh share siapa ada pengalaman pregnant & ada fibriod? Saya baru tahu ada fibroid masa scan baby. Fibroid tu 3cm. Doc kata kena pantau berkala. Harap tak membesar. Kalau membesar ada risiko keguguran, lahir pre mature baby dan czer if tutup laluan, tumpah darah. Saya risau pulak. Hmm...

7 Balas

sy mase b4 preggy lg doc da detect ade fibriod & refer sy ke hosp for further check up, tp x sempat nk pi da pkp, lps tu sy preggy, doc pntau berkala, & alhamdulillah fibriod x kcau laluan bby, size pun ikut awl yg dpt detect tu ja, sy bersalin normal, xpe insya Allah smua baik2 ja

4mo ago

sy x smpai 8cm sis, xpe jgn rsau, doc akn pantau berkala, yg sy comment ni mase 1st pregnancy, 3rd pregnancy (2nd pregnancy sy gugur) pun detect jugk, cuma bila da 30w+ doc pakar x nmpak fibriod tu, mayb die kate da kecut..sbb mmg clear sy pun xnmpak fibriod tu 😅 jd yg 3rd pregnancy pun bersalin normal alhamdulillah, sis jgn murung2 ye, emosi kena jage lagi2 tgh pregnant, insya Allah semua baik2 ja, doc akn pantau berkala..

Assalamualaikum, Sy Dh bersalin bulan 8/2023..scan sblm waded xnmpk fibroid,doc kata samada mgecil, hilang atau tsorok blkg baby, Sb xnmpk ekpun BYK kli scan ... pastu bkena induice ,jln xbuka Smpai 5cm je...emgcy czer... Alhamdulillah xdE komplikasi dan doc xdE ckp ape2 psl fibroid

sy pun tgh preg 10 week n doc sahkn ade fibroid 6cm dh masa scan 9week aritu .. doc pun ckp kne pantau slalu...bnde ni merisaukan n stress bile fikir...tgh tggu app kt pakar O&G kt hospital bln 2 nnti .. ni first bru jupe pakar... xtau ape pakar ckp nnti... I'm scare 😞

5mo ago

nak tanya.. fibroid sis sampai bersalin besar tak ? sy 28week baru detect fibroid 8cm 🥺🥺 risau sgt ni

Sy pun ade fibroid.. Masa scan 7w dpat tau ade fibroid padahal xde tanda2 pun.. Skrang nie kena tggu 17/7 utk refer ke hospital.. Adakah setiap bulan akan refer ke hospital je utk checkup atau ade jgk checkup kt kk seperti biasa.. #firstmom

9mo ago

alhamdulillah xmembesar ikut baby n selmt bersalin.tahniah sis

Ya waktu awal pregnancy saya ada 2 fibroid.. and hujung pregnancy ada 6 fibroids.. Alhamdulillah baby lahir czer. Jangan risau dan stress sangat ya. Keep on observing untuk pastikan baby dalam keadaan yang baik

2y ago

boleh jadi semakin byk jgk ye. ok baik sis. saya cuba ikhtiar jaga pemakanan nanti.

awk cube pntg jgn ambik mknan yg ada kandungan estrogen like soya,tempe,tauhu, kafien klu bole kurangkn.. ni antara mknan fibroid...

Semoga dipermudahkan segala urusan awk taw..