Tak period selepas 5 bulan bersalin

Hai mommies. Baby saya dah 5 bulan lebih & saya breastfeed. Nak tanya, normal ke kalau dah 2 bulan lebih saya tak period? Risau pulak takut lekat lagi satu 🥹 btw saya takda ambil apa2 perancang & saya dah test upt 2 kali dan dua2 -ve..

5 Balas

sy pn mcm sis jugk x ambk pil perancang..dan period mcm x teratur sejak bersalin...buln 1 2 3 ok je dtg period tiba buln 4 x dtg bln 5 bru dtg buln 6 lewat lg seminggu..bila tnya doktr pasal period ni doktr ckp norml.. penyebab tngk pada anti-body masing² dan hormon...sy pn ada cri kt Google dy ckp klu period lmbt bkn sbb mengandung kemungkinan sbb menyusukan ank..dan mungkin kita stress or penat tu sbb period x teratur

kalau fully breastfeeding normal. bergantung pada hormon dlm badan kita. ada mommy selepas nifas terus dtg haid. ada mommy baby 2@3m baru dtg haid. ada mommy baby setahun baru haid. ada mommy baby usia 2tahun baru haid. after dua tahun masih xdtg period boleh pergi check takut sakit lain☺️

sama mcm sye .. bru lepas bersalin 5 bln lalu .. ank 5 bln lebih .. belum dtg bulan .. tpi test upt naik 2 line ..

awak bf..jd normal..

Normal