Patut ke induced labour at 39 weeks/tunggu natural labour ikut due date?

Hai mommie! Nak tanya pendapat, sy dah 38 minggu 2 hari. Sampai sekarang sy hanya rasa contraction sikit2 je, bukaan xde, darah/air xde keluar, check CTG ok, cuma sy rasa baby kurang gerak je. Now doctor proposed sy induced labour 39 minggu. Sy memang check up n nak beranak private, doctor dari hari tu recommend induced labour. Tp sy x pasti nak ikut ke since sy belum due date n baby sihat semua. Apa pendapat korg? If nak tunggu 40 minggu, sy takut jugak baby makin besar n susah nak push, tp sy pun takut induced labour sbb sakit. Patut ke sy tunggu due date or ikut recommendation doctor induced labour at 39 weeks?

1 Balas

Mcm sy laa skrg dh susah nk kire gerak bby..sbb padat agknye😬.,dn risau tkut bby trlmpau besar nnti susah nk teran eh.,sy tkde apa tnda skrg ni dh 38weeks,doc cakp bia sakit tuh dtg sndiri tkperlu induce aduiii

2y ago

Sis ada cuba pape cara ke nak ada bukaan? If ada, sis share lah sbb sy sekarang ni sebenarnya selalu letih je nak buat pape pun x larat 😅