Minta pendapat

Assalamualaikum, hi ibu2. Harini sya 37w+5. Pergerakan dikbaby kurang, baru 5x gerak sampai pukul 5:30pm. Selalunya pukul 5-6pm dah settle 10x, itu pun kalau jalan2 or tidur tenghari lama sikit. Pukul 7:30pm tadi terus gi hospital. Doctor buat ctg, heartbeat baby pula laju. Doc tambah air + check bukaan. 1st time kena seluk, ya allah, sakitnyaaaaa. Nak tarik nafas, relax kan badan pun tak dapat. Sakit terasa 😩 alhamdulillah takat ni, contraction and bukaan langsung takde. Tapi doc warded malam ni untuk pantau sebab kurang gerakkan. Doc bagi pilihan kalau nak induced atau tak. Sya taktau, sya minta masa untuk fikir2 dulu. Tak sabar sebenarnya nak baby keluar sebab dah penat, tapi dalam masa yang sama sya takut induced tu sakit sangat. Pada pendapat ibu2, perlu ke induced? Atau tunggu lagi? Dilemma pula #pleasehelp #firstmom #firstbaby #PleaseAdvice #First_Baby

1 Balas

sis tgk gerakan baby hari esok. kalau baby dah aktif balik, tak perlu induce. pada pendapat saya la, sbb dulu saya pun warded baby kurang gerak. esok tu baby dah aktif, doktor bagi balik. tapi next week tu terus beranak 🤣

10mo ago

Dah, doctor scan tadi pun susah sikit sebab baby gerak2 kat dalam 😂 Lepas tambah air tu gerak macam biasa sampai sekarang. Jam 1am buat ctg pun rasa juga gerak2 macam biasa. Hopefully esok discharge la. Tunggu je la keluar tanda baru serah diri. Mak & husband pun cakap kalau semua okay, tunggu je la sampai keluar tanda. Takyah induced. Harap2 next week baby nak keluar tanpa di induced 🤭