Buka buku pink

Hai momies yg dah buka buku pink. Esok saya ada appointment buka buku. Kena bawak apa je? Kad nikah atau sijil nikah? Confius 😅

23 Balas

Prepare je sijil nikah tu. Setengah klinik dia nk tgk kot. Tapi biasa nya ble dah confirm blh bukak buku pink esok, ( hritu sy p amik temu janji pun dia x mintak)nurse x tanye2 dah psl tu.. cuma dia tanye ble kawin je. Lps tu proceed dgn test blood dan sbg nye.. oh ye, bwk pen sendiri ye, and bwk juga gambar ultrasound if awk dah buat scan confirmation pregnancy dekat klinik luar..

2y ago

awak pergi ke kk mana ya.

saya foreigner masa dkt klinik cek masuk 3bulan dr sarankan buka buku pink, tak susah pun dr tu tolong isikan dia tnya ja kita kita just jawab saja, dr tnya saya tak nak besalin dkt sini ke? tp saya jwb nak besalin dkt kampung sebab saya dan suami sama2 foreigner dan kami bekerja di kilang so kena balik juga, skrg dah 33week saya berjauhan dgn suami

saya baru buka buku tadi , - 2 salinan ic suami/isteri - 2 salinan kad nikah atau sijil nikah - bil api atau air ori sahaja tak apa sbb nak sah kan alamat . - rujukan doktor *jika ade pegi scan dekat swasta seeloknya pegi bawa pasangan jika awak kurang sehat , sbb lama menunggu masa first booking, tapi ikot tempat jugak la ,

2y ago

KK kat cni biasanya kena bawa suami sekali,,sbb nak test hiv..

masa saya call kk nurse suruh prepare salinan ic sendiri, suami, bil air, salinan sijil nikah. tiba hari kejadian, nurse mintak salinan sijil nikah je haha. dia stapler sijil tu kat buku pink saya.

1) salinan ic awak 2) salinan ic husband 3) salinan sijil nikah 4) salinan bil air/api rumah awak (actually yang ni saya tak ingat dia nak yang ori atau salinan tapi awak bawak je dua-dua)

2y ago

i see. sebab nurse saya dia just nak tengok betul ke kita duduk area sini, senang nak check kalau ada apa-apa jadi

klu tmpt sya..kna minta salinan ic suami isteri,sjil nikah, gmbr suami isteri n gmbr scan baby..knp tak tnya time buat appointment hr tu sbb tak smua kkia sma setiap negeri atau dearah..

Kk tmpt sy ni minta , ic suami istri , sijik nika dia nk no siri tu je dn date nika , alamat dan no fon suami istri , tmpat kerja suami , prkrjaan suami , istri dan thp pnddikkn , tu je

sy dtg bwk diri jer, tp makesure tau alamat rmh, no ic somi last date period, bwk sesi soal jawab jer. 😅 cuma dh get ready ada kad nikah kat tgn. yg lain misi tnya kita jwb jer

hrtu sy nurse minta 1. photostat ic sy & suami 2. photostat sijil nikah 3. die minta tgk kad vaksin atau mysejahtera nk tgk tarikh vaksin

biasanya masa buat appt tu nurse bgtau siap2 apa yg kena bawa. kalau takde bgtau apa2 mungkin kk tempat awak tu takpayah bawa apa2 kot