Scan

Hai momies, nak share luahan.. Ramai tegur babybump kecik.. Niat tak nak scan biar surprise tp dsebabkan ramai tegur perut kecik sgt, sya pn p la buat details scan. Alhamdulilah. Ok.. Ada tak pgalaman mcm sya? #24weeks #1stpreggy #InshaAllah #babygirl

Scan
69 Balas

Hiraukan apa org kata baby kecik ke besar ke yang penting everytime checkup baby sihat. Details scan kalau baby kecik ke besar ke still kena buat sebagai langkah berjaga2 utk kita & tahu lebih mendalam keadaan sebenar baby sama ada baby ada masalah jantung ke paru2 ke sumbing ke Down syndrome ke etc. Jadi as long baby dan ibu sihat tak payah la nak ambik pusing mulut org sekeliling. Mungkin sebab kita sendiri badan kecik, jadi kenapa nak kena perut besar? Allah tu maha adil, adil ke kalau badan kecik tapi perut besar sampai kita sendiri tak boleh nak tanpung? Fikirkan. Plus first pregnancy is normal to have small bump compared to multiple pregnancies. Our uterus has never been expand as big as multiple pregnant mom. Get some research & stop confusing yourself 😊

Sama la puan, sy pun org tegur perut kecil kadang tu amek hati jg dan risau baby x ckup berat atau pun x sihat sbb kita x tau bby kt dlm tu .. Tp tlampau fkrkan sgt apa org cakap buat kita jd stress n x enjoy tempoh kandungan kita so sy decide utk pekak kn telinga dan tolak tepi apa org nak cakap pasal kandungn kita, positif je semoga tuhan lindungi baby kita dan beri kesihatan yg baik utk kita dan baby sampai mlahirkan.

Takpa biar orng nmpak.perut kecik janji doktor cakap baby okey , macam saya perut nmpak kecik ja tapi baby keluar besar 3.33kg .. Mak saya masa ngndungkan adik saya perut besar sangat sampai berat dia 100kg baby berat 2.5kg ja 😅😅 so jangan susah hati ke sedih selagi doktor cakap baby okey takdak masalah rileks je biar ja mulut bawang nk tegur perut kita kecik 😹😹

Yea sya pun sama bnyk kata xnmpak2 jew sya mmg badan kecik so mmg normally susah nmpak skit but sya pun risau bby ok ka x but sya harap bby sya ok2 now sya 18week so doc suggests buat 5d scan time 20 week keatas so sya tengah tunggu la dh ckup nnti bru nk bt scan n tgk bby mcm mna ...tabah sis kn dh scan n puas la skit tgk bby kita kn all the best to all nk jd mum...

sy dah 36w. waktu 35w baru org nampak baby bump sy, itupun kalau pakai baju kurung. kalau pakai jubah n blouse mmg tak perasan. normal je, janji scan air ketuban semua ok. anak 1st mmg slalunya perut tak brapa nampak. sy tak scan swasta, harap scan 2d kat kk jer. So far baby aktif sgt, Alhamdulillah.. tunggu hari jer skrg ni.

It's ok sis. Keep +ve je. Baby bump sy pun kecik. Ramai je tegur perut tak mcm 7bln 😂 Dh masuk 29w ++ ni. Last scan masa 28w baby dh 1.2kg. alhamdulillah berat baby semua normal. Dia ikut badan ibu tu sendiri. Tak semestinya baby bump kecik anak pun kecik 😁

Anak 1st perut kecik tu normal, lagi lagi kalau mama pun size kecil. Nanti bila anak 2,3 dan seterusnya.. Perut akan nampak walau baru 3 - 4 bulan. No worries, mama. Anyway, Tahniah dapat gegirl. Semoga sihat dan dipermudahkan hingga bersalin, insyaAllah ❤️

Takpe awk. Kita dgr doc ckp anak kita sihat pun dh cukup2 lega dan bersyukur sgt. Sy pun ade je org tegur haritu tanya berapa bln. Sy ckp la dh 6 bln nk masuk 7. Dia terkejut btul sbb dia pun tgh pregnant tp baru 4 bln. Perut dia lagi besar dari sy. Hehe. No worries la 🌻

4y ago

Tq mami..

Sy dh masuk 32w, tpi perut mcm org gemuk sj, tpi tdi scan, baby dh 1.9kg, doktor pun kata berat baby ideal dgn usia dia, so sy x bimbang sgt.. tpi bgus juga dia x nmpk sgt baby bump, jdi x perlu la beli bju baru, pakai bju lama je, jimat sikit

Jgn risau..bby bump kecil ke besar tak penting jnji sihat..saya anak sulung 5 bulan pun xnmpk lg..org tak tau pun kata mengandung..baby keluar 2.9kg. besar dekat luar..sebulan 4.5kg..hee..skrg dah sethun 8 bulan almost 13kg..so dun worry dear.