Morning sickness

Hai mom , nk tnya mcm mna yea mom diluar sana kawal morning sickness . sy new mom to be baru 2 bulan pregnant , pagi2 mesti mual nak muntah . takboleh bau apa2 sngt dah . cik suami nk pegi work pon pakai mnyk wangi kita ni dh kena lari tutup hidung . bau asap kereta smua tkboleh . boleh share pengalaman tak 🫶🏻🤍 #newmom #ingintahu #firstmom

28 Balas

Morning sickness tak boleh nak kawal awak. Just sharing, samalah saya mmg awal² dah salam dgn suami sebelum dia g keje sebelum dia bersiap sebab tak boleh nak bau deodorant yg dia pakai padahal sebelum ni saya suka sangat bau deodorant tu, boleh dikatakan segala bau lah boleh buat saya loya, bau nasi yg baru masak, bau makanan, bau masakan, bau sabun mandi, bau soflan, bau dapur semua lah, tapi yg paling teruk bagi saya tak boleh bau bilik air terus muntah, nak mandi nak ambik wuduk mmg akan muntah dulu, rasa terseksa sangat. Lepas muntah akan rasa pahit mulut, nak telan air liur pun rasa nak muntah. Kadang bukan morning sickness je, sepanjang hari sickness. Time tido je hilang semua tu, bangun pagi esk rasa balik. Keje rumah mmg suami yg uruskan, saya tolong mana yg saya mampu buat je. Makan ubat tahan muntah pun membantu, muntah jugak. Makan asam je dapat kurangkan sikit rasa loya tapi kadang termuntah jugak. Satu lagi perut lapar tapi mulut tak boleh nak terima/telan pape, tak tahu nak gambarkan macam mana perasaan ni. Bertabah lah awak, semoga dipermudahkan segala urusan.

4w ago

*makan ubat tahan muntah pun tak membantu

sy antara yg tiap kali mengandung morning sickness teruk sgt.. xblh bau masakan, minyak wangi, any sabun, bau rumah sendiri smpai tahap sy stress duduk rumah sendiri... sy hadapi alahan sehingga 7 bulan biasenya.. ni kandungan ke 3... pun sama.. alahan teruk... semua makann xboleh terima kecuali sup ayam shj... tp sy doa hari2 supaya dikurangkan alahan ni sbb rasa mcm xlarat sgt... skg sy masuk 5 bulan dan masih ada alahan lg... tp dh semakin kurang... tp masih xboleh masak lg, xblh bau bnde2 plik lg.. haha... tp Alhamdulillah... makin hari makin okay, dh blh terima makann sikit2 selain sup... dan skg sy makin enjoy dan bersyukur dgn pregnant journey kali ni walau keluar masuk hosp 🤩🥰

Memang tak boleh kawal awak. Saya dari 4weeks pregnant dan sekarang dah 33weeks pregnant dah pun, saya still mabuk+muntah teruk. Dah makan pun hanya untuk muntah. Saya bau nasi masak tak boleh, naik kereta, ktm, mrt memang kena sedia plastic. Makan pun tak sampai 5 minit mesti muntah balik isi perut. Doctor bagi ubat tahan muntah pun tak jalan. Tapi Alhamdullilah, suami dan family semua faham. Dan semua support. Kuat ye awak!

Sye 15 Weeks. Itu Normal Sis n susah nk kawal. sye ni jadi Ptg menuju malam. pagi elok je keluar pegi keje. Lepas zohor konfirm melepet kat ofis. pastu otw balik Rasa la mual. Tapi paling tak tahan. always masuk angin + gastrik. ni mmng xtahan.. makan pon angin. xmakan lagi angin😂 bau xyah ckp. perfume sume xleh bau.. asap2 org masak. smpi pengsan. hahah. tapi nilah pengalamn as ibu.. Semoga kita semua kuat.

Sama lah saya masa 1st trimester dlu. 1st pregnancy mmg badan terkejut sgt. Muntah mmg xleh control. Mkn apa je muntah. Paling teruk minum air masak pun muntah. 3 kali kena warded sb badan dh dehydrated sgt smpai kena depression. Smpai kandungan 4 bulan kena pegi drip air dkt klinik 2 kali seminggu. Tgn lebam2 cucuk sana sini. Mmg ngeri kalau ingat balik. Masatu mmg nekad xnk pregnant dah. 😅😅

sama sis..saya dgn suami x boleh dekat bau perfume, bau dapur, bau breeze, bau sabun mandi..semua x boleh..klau bau auto muntah..yang paling lama alahan dengan suami sampai nk bersalin pun ada lagi. .saya letak minyak cap kapak kat hidung selalu sngt letak..pastu saya x kan sesekali hidu bau2 tu guna hidung tp saya amik nafas guna mulut..memg klakar tapi berjaya..sekali terhidu memg muntah😂

Mmg takleh kawal awak. Masa sy preg anak 1st & ni yg 2nd dr kandungan 4w sampai dah nak bersalin mmg mual. Anak 1st takleh bau husb, bau2 perfume/deodorant, sabun mandi dettol semua. Anak 2nd takleh tgk ayam/ikan dalam freezer. Lg teruk sampai kandungan 6bulan takleh jejak dapur sbb rasa dapur busuk sgt padahal hari2 husb mop 🥲

4w ago

smpai mcm tu sekali . besar pengorbanan ibuu2 kn 😭

begitu lah. saya start 8 week hingga 16 week. gosok gigi muntah. lps sarapan muntah, bau minyak wangi x boleh, bau masakan x boleh. ada masa makan ayam x maunya. ada masa ikan pun reject 🤣. terlantar je. bloated setiap hari.. Alhamdulillah dapat jalani dengan sempurna walaupun adakala menangis juga🤣🤣🤣

dia xleh nk kawal..smpai masa dia akn hilang dgn sndri..sy awal prgy xleh bau bnda wangi..mesti jd busuk..xleh masuk tnds..tnds mna2 pon mesti muntah..shampo minyak angin lotion semua xleh bau..masuk trimester kedua bru hilang..masuk trimester ketiga..muntah tu dtg balik..tp x seteruk first trimester

nnti trimester kedua beransur hilang sis..tp tgk org jugak..sy pon 1st time prgnat..mase mula2 tu..tgk ikan pon muntah..beli susu anmum tp tgk kotak anmum pon xbole..loya tekak Alhamdulillah masuk 2nd trimester..hlg sndiri..awak byk kan mkn buah2..hirup udara segar.