Luka czer-

Hai mom nak tnya luka czer biasanya berapa hari nak kering ya? Saya dah hari ke-25 masih belum kering…

1 Balas

Saya dah 13 hari bersalin czer. Alhamdulillah, seminggu luka czer Saya dah kering dan kesan2 darah/keruping pada luka pun dah tanggal bersih nurse check. Kena kerap keringkan kawasan jahitan. Bukan saja lepas mandi, kadang2 kita duduk lama, perut kita akan menggelebeh tutup kawasan czer dan jadikan ia lembab/ sedikit berpeluh. Rajin anginkan dengan kipas pun elok juga. Kurangkan pergerakan lasak, sebab terjadi pada adik saya yg turut czer asyik bergerak beri tekanan pada perut sebabkan lukanya lambat kering.

12mo ago

Ada sedikit, kelembapan tu yang nak dijaga. Kalau kawasan czer tu lembap, lambat la luka tu nak kering. Terutamanya lepas kita mandi, atau keadaan perut kita yang berlipat yang menutupi kawasan czer.