Uri bby dkt bwh

Hai mamy2 semua ada x MCM Sya uri bby dkt bawah..Sya bru 14w6d smlm scan terkejut jgk doc ckp uri dkt bwh...#seriusnanya risau!! suami dah mula suruh stop kerja ..

26 Balas

Masih awal sis. In Shaa Allah masih boleh naik. Nnti masa week 28 KK akan check, kalau masih kat bawah. doktor akan tggu until week 32 pulak. kalau week 32 masih di bawah baru akan direfer ke hospital. Buat masa sekarang, cuma jangan angkat benda berat, jangan terlalu lasak, n kena berhati2 kalau bersama suami (this one kalau doktor tak ada mentioned untuk stop bersama suami la). Masa saya dulu, masa week 24 pegi details scan tu doktor dah advise untuk tak bersama dengan suami. 😅 sbb uri saya kat bawah type 3 (And for my case, uri saya sampai ke sudah tak naik. saya Placenta Previa type 3. and dah selamat bersalin by czer on April 2022). apa2 pon take care ye ! 🤗🤗

2y ago

kalau ikot procedure KK saya, masa week 28 diorg akan scan, so masa tu diorg noted laa yg uri kita kat bawah. tp diorg akan repeat scan masa week 32 untuk tgok kalau uri tu dah naik atas. kalau uri masih di bawah, diorg akan refer kita ke pakat O&G di hospital kawasan la. so dekat hospital, pakar O&G akan check, kalau betol disahkan uri bawah (Placenta Previa) , kita kena admit ward seawal week 34 (walaupon kita tada sakit atau spotting atau bleeding). sebab dy nak pantau kita. sbb uri kat bawah ni berisiko tinggi untuk berlaku pendarahan. so kalau kita dah awal2 admit, senang n cepat untuk hospital buat pembedahan. kalau kita kat rumah, berlaku pendarahan (nauzubillahiminzalik), nak ke hospital lagi, berisiko untuk ibu dan anak. sbb tu kena admit ward awal. so berkampung laa kita di ward. sampai laa dapat tarikh czer. selalunya week 38. kecuali berlaku spotting atau pendarahan ketika dalam ward. mcm kes saya, sy czer week 37. sbb week 38 tu minggu raya. so tada doktor bertugas. jadi d

Ikotkan waktu ni boleh je naik lg , saya pon mcm ni dr awal lg sampi 32 mgu masih dibawah mgkin sbb pernah ggur kot .. banyakkan doa yee.. semoga dipermudahkan urusan utk uri tu naik nanti.. sy mgu depan baru cek semula utk tgok keadaan uri mcm mne jika dgn izinNya naik dpt la sy bersalin normal kalau x kena serah diri 38 mgu atau awal. Sy mohon doa semua doakan sy dipermudahkan urusan bersalin anak pertama ni dan semua ibu2 kt luar sana .

Sama macam saya pregnant anak first dulu. Uri di bawah. Pastikan sis tak buat keje2 berat. Naik turun tangga pun kurang kan. Saya dulu duduk umah pangsapuri mmg kena naik turun tangga ta bole buat ape. Lepas tu banyak bersujud. Saya dulu baru TYPE 1. Kena hari2 pujuk baby supaya suruh “kawan” dia naik atas.. tak sangka scan 28week. Uri dah naik. Tak Jadi ceasar. Saya bersalin normal akhirnya. Alhamdulillah

masih awal lagi sis..saya pun macam ni jugak mula² dulu. Dr just bagi tahu je,astu Dr cakap kandungan awal lagi. nanti uri tu akan naik. jangan risau okey,doa yg baik² je.. kalau jenis saya,apa yg Dr bagi tau masa scan tu,kalau saya rasa muskil ke ape,saya akan tanya Dr terus dan Dr akan terangkan. apa2 yg sis tak tau,boleh tanya Dr atau misi. diaorg mesti akan bagi penerangan..

awal lgi knp doc tu nk syok bagai erk.. patutnya doc tu sendiri dh tahu uri akn naik..lainlh awak dh 30w ke apa☺️.. cuma bila kita dibgtahu kalau uri kat bwh tu kena byk rest, x boleh kerja lasak2..x boleh angkt berat. jga pemakanan..rehat secukupnya..tido letaklh bantal tggi sikit.. insyallah xde pape.

2y ago

haa betul .xda ape pun..masih awl

sy pon 3rd child doc ckp uri dkt bwh jgk.bsalin ceaser.sy keje je cam biasa tp ngadap pc je la keje sy.xleh lasak2,mudah nk bleeding.4bln kuar tnda n jln bukak.warded.doc ckp if baby nk kuar kite kena bsedia tuk smbut la,tp nk survive tu xde jaminan sbb baru 4 bln.alhamdulillah 4 ari warded,bleeding stop.smpai 38w baru ceaser sbb GDM

Sy awal2 tu dalam 9w-12w memang uri dekat bawah. Time tu doc pesan elakkan bersama sebab risau bleeding. Sambil2 tu saya selalu sujud lama. Time 18w bila check uri dah naik tempat atas. Actually bukan uri bawah(placenta previa tapi sy low lying placenta) jadi sis jangan risau. Dia akan naik once perut kita membesar.

awal lagi tu awak. Jangan risau. In shaa Allah nanti naik balik. Saya dulu 24weeks uri kt bawah then 26weeks scan balik dah naik atas dah. Waktu dpt tahu tu, berdebar jantung takut kena operate hehe saya sujud lama lama. Borak borak dgn baby doa suruh dia pusingkan uri. In Shaa Allah okay je 🤗 Now saya dah 36 weeks

jgn risau sy 33w baru uri naik dan kepala baby kt bwh , sblm ni dia songsang , sy hari2 rajin usap perut ckp kt baby tlg naikkan uri pastu sy usap perut belah bwh sy ckp kt dia kepala baby kene duk bwh tau , sy sujud lama2 dan tido letak bantal kt kaki bg tinggi

saya juga baru ni scan 20w doc inform uri di bawah juga. lepas scan kerap sgt sakit di bahagian uri tu duduk. risau juga sbb kerap sgt sakit. tapi tgk respon masa doc tu bgtau mcm xserius ja. rilek je dia ckp "ini uri awak ye, ada di bawah". gitu je dia ckp.