Uri bby dkt bwh

Hai mamy2 semua ada x MCM Sya uri bby dkt bawah..Sya bru 14w6d smlm scan terkejut jgk doc ckp uri dkt bwh...#seriusnanya risau!! suami dah mula suruh stop kerja ..

26 Balas

Masih awal sis. In Shaa Allah masih boleh naik. Nnti masa week 28 KK akan check, kalau masih kat bawah. doktor akan tggu until week 32 pulak. kalau week 32 masih di bawah baru akan direfer ke hospital. Buat masa sekarang, cuma jangan angkat benda berat, jangan terlalu lasak, n kena berhati2 kalau bersama suami (this one kalau doktor tak ada mentioned untuk stop bersama suami la). Masa saya dulu, masa week 24 pegi details scan tu doktor dah advise untuk tak bersama dengan suami. 😅 sbb uri saya kat bawah type 3 (And for my case, uri saya sampai ke sudah tak naik. saya Placenta Previa type 3. and dah selamat bersalin by czer on April 2022). apa2 pon take care ye ! 🤗🤗

2y ago

kalau ikot procedure KK saya, masa week 28 diorg akan scan, so masa tu diorg noted laa yg uri kita kat bawah. tp diorg akan repeat scan masa week 32 untuk tgok kalau uri tu dah naik atas. kalau uri masih di bawah, diorg akan refer kita ke pakat O&G di hospital kawasan la. so dekat hospital, pakar O&G akan check, kalau betol disahkan uri bawah (Placenta Previa) , kita kena admit ward seawal week 34 (walaupon kita tada sakit atau spotting atau bleeding). sebab dy nak pantau kita. sbb uri kat bawah ni berisiko tinggi untuk berlaku pendarahan. so kalau kita dah awal2 admit, senang n cepat untuk hospital buat pembedahan. kalau kita kat rumah, berlaku pendarahan (nauzubillahiminzalik), nak ke hospital lagi, berisiko untuk ibu dan anak. sbb tu kena admit ward awal. so berkampung laa kita di ward. sampai laa dapat tarikh czer. selalunya week 38. kecuali berlaku spotting atau pendarahan ketika dalam ward. mcm kes saya, sy czer week 37. sbb week 38 tu minggu raya. so tada doktor bertugas. jadi d