Scan baby berapa weeks?

Hai mama semua..Korang scan untuk tengok jantina baby masa berapa weeks? Share la..fully scan yg 4D 5D semua tu plak masa berapa weeks? Sy baru 12w3h..saja nak simpan duit utk scan swasta 😘 #scanbaby #jantinabelumtahu

Scan baby berapa weeks?GIF
22 Balas

sy scan 24weeks. details scan+5d = RM 230 + rm10 (registration fee). sy scan mggu lepas tp masa ni 2 klinik dkt rumah sy x dk pakar scan hari suami sy cuti. last2 g klinik jauh ngn agak mahal 😂 klinik dkt rumah sy rm190 something utk combo ni. pastu, stgh klinik stkt 24 weeks ja details scan tu yg sy kalut scan siap2. nasihat sy. sis survey dulu klinik2 yg boleh scan. 1. lain klinik lain harga 2. x semua klinik ada scan hari2 3. lain klinik lain max weeks utk details scan. 4. wasap tnya ada lg extra charge tak n registration fee ada x ? sbb masa sy wasap book tu dia kata rm130 ja. dh smpai sana kena rm140. rupanya rm10 registration fee😂 nasib baik kena tmbh rm10 ja pastu utk scan 5d tu better 28w ke atas baby chubby sikit. sy scan 24w ni baby x chubby lg tp nmpk ja muka dia tp malu2 pulak dia tutup ngn tgn. masa dia minum baru nmpk muka dia tu pon separuh sbb dia baring atas rahim. masa details scan pon jenuh tunggu nk tgok gender dia sbb dia kepit 😂 sis tinggal area mana ? klu belah utara ada 6d. klu belah selangor klinik siti utk combo scan ni rm290.

1y ago

klinik siti doc dh well train utk buat. sonobee tu bdk2 yg buat, ada yg ada kelulusan, ada yg x...sbb tu diorng boleh offer murah2 sbb pelatih yg buat

Sy pulak akan buat scan detail + gender +5D dekat sonobee. Harga dikira affordable lagi la dlm 138 mcm tu sebab amik weekend. Kalau weekday murah sikit. Bagi sy, kalo ade bajet tak salah pun nk buat. Lagipun utk anak prtama, dia punye excited tu membuak2. Husb sy pun tak sbr nk tgk baby nya sbb dia kata last scan tgk baby mase awl2 preggy , 9 weeks. Now dah 25 weeks🥲 scan dekat kk pun so2 je. Doc tak cakap byk pun psl perkembangan baby. Lebih kpd follow up kesihatan ibu. Mcm tak puas kat situ. Thats why sy nk buat scan dekat luar. Takpe, sis blh kumpul duit dri skrg. Bagus lah planning dri skrg nanti sampai mase blh scan😘

1y ago

Ye, scan dekat kk x puas sgt😂 nk snap gambar pun susah jugak sebab mesin tu duk sebelah kita bukan dari depan😆

Sis cuba tgok sonobee punya pakej.. sy buat waktu 24weeks... detail scan+ gender+ gambar 5d dalam rm130.. harga berbeza tau weekdays dan weekend.. Nk tgok muka baby 24 weeks ke atas dh boleh.. kalau dh over 32weeks certain sonographer taknak sbb dh sempit susah nk dapat.. sbb anak 1st sy buat waktu 34 weeks payah nk dapat.. Abaikan je sis bg yg cakap rugi ke apa.. keinginan org berbeza beza.. jangan musnahkan keseronokan org.. dont worry okay sis.. Sis try usha2 sonobee punya pakej.. banyak tempat ada.. sbb sy usha tempat lain mostly 180 ke atas..

1y ago

ok tq dear atas penjelasan & semangat. Semoga kita semua dimurahkan rezki & dipermudahkan urusan. 😘😘

detail scan dlm 20 minggu dh boleh, msa detail boleh tgk sekali jantina insyaallah. biasanya cost dlm 100-150 depends pd klinik. utk 5D pling best 28-32 minggu, baby dh chubby. sama jgk range harga 100-150. wlpn org kata 5D x perlu, klau ada bajet x salah. bukan sng nak pregnant. x salah simpan kenangan gmbr dia dlm perut🤭 goodluck mummy. doakan saya yg sdg menanti hari ni..🤰🏼

1y ago

Ye syg, itu la yang sy nak abadikan..gambar² kenangan tu. Bukan nak menunjuk ke siapa², sekadar kepuasan..boleh la tatap hari² sementara menunggu hari ke kan. Betul awk, hihi..sy jenis lambat nak lekat..tu yg sekecil² kenangan sy nak simpan. Sy hargai sgt2 & bersyukur sbb ramai sahabat kat luar sana yg masih berjuang utk 2 garis 🥲. Tq sudi sharing info..sy pun nak riki awal jugak, boleh tetapkan budget & folo up mana tau ada promo ramadhan ke raya ke kan..hihi Semoga sis dipermudahkan urusan melahirkan ya..semoga baby & mamanya pun sihat² je..leb & hug dari jauh 😘😘😘

4D 5D tu masa 25 keatas weeks something kot. lupa haha . takpe..ada rezeki lebih boleh jee scan nnti ada kenangannn masa bby dlm rahim. ambil gmbar 4D 5D then nk framekan pon boleh ❤️ nnti sbelum buat 4D 5D tu buat laa detail scan dulu kt klinik swasta. kalau ada rezeki lebih,and kita niat nk buat sesuatu benda tu,buat je. lagi kalau ank first..mesti nk kenangan

1y ago

Aah sis blh bt nt scan dlu.. make sure bt nt scan jgn lebih drpd 13weeks kalau x dr xleh nmpk.. sb blkg leher baby dh jd daging.. take care❤️

Utk scan jantina, sy scan masa 34w tapi baby membelakang 😅.. Lastly sy scan kat sonobee masa 35w+.. Alhamdulillah bby bagi kerjasama & nampak jelas.. Alhamdulillah dah bersalin dan bby pun dah 31 hari.. It's a girl 🥰 If buat appointment secara online kat sonobee lagi dpt harga murah tapi kalau walkin harga lain.. Ikut caj harga biasa.. Mahal sikit la jadinya

Hi. I scan jantina masa 21 weeks. Buat 5D (include growth scan) masa 31 weeks & recommended by sonographer. I buat kat sonobee RM68 (print gambar ikut klinik punya charges) Sonobee ni 3rd party so printing charges tak sama untuk semua clinic. Best la tengok baby dia nyorok, menguap apa semua. Sonobee boleh pergi website dia je no worries.

1y ago

ouh, ok mommy tq atas pandangan. Macam tu buat 2x la scan. Daripada rugi,scan pun harga boleh tahan..hihi..tq awk

alhamdulillah akk buat scan detail Ms tu kndugn dlm 20 mnggu dpt repot..gmbr n cd..LPs tu kndugn dlm 25 ke ats akk Lupa bpe mnggu akk buat 5D..bby Ms tu tngh mnguap mngtuk..comel..xmhl dlm rm120 dpt cd rekod Nye..gmbr 5D..simpn sbgai knagn Ms tu 2020 now akk hmil lgi Bru 8 mnggu..insyaa Allah akn buat scn detail n 5D nti..🥰

sye buat detail scan je 22w. lain2 semua kt kk. bukan xde duit nk buat tapi x perlu. 4d 5d semua tu x perlu. sbb muke bby tu x ikut muka mak, die ikut muka bapak. lgi 1 muka bby berubah nnti. dari dlm perut, baru keluar, sebulan dua bulan eh berubah2 lh.

1y ago

maksud dia klau tk ikot muka mak ikut muka bapak.tu yg sy fhm la😁

saya dah 2 kali join free scan area klang valley. boleh follow ig/fb sonovision dan sonobee. dia ada bagi free scan utk train doctor/sonographer. kalau x puas hati boleh je lepas tu bayar kat klinik swasta lain :)