Czer. Vitamin C

Hai mama, saya nak tanya saya bersalin secara czer masuk 8hari. Kalau czer elok makan buah sunquick kan. Kalau vitamin yang ni boleh jugak ke.?

Czer. Vitamin C
9 Balas

sye bersalin czer.. sis pntng mcm biasa.. cme.. kne bnyak minum air masak...supaya luka pnyembuhan lebih cpat.. sbb czer.. xde pntang minum air mcm org bersalin normal.. minum air 1 hri 2liter atau lebih bagi elak sembelit.. jamu² xtah mkn dlu...sanquit boleh ambil bila dh xde rse pedih.. sis boleh pkai bngkung khas utk czer . lpastu.. boleh mngurut.. just urut bdan je lh.. tungku² xboleh ye dibhgian perut.. bhgian lain xpe.. klu sis jenis jahitan diluar atau dalam...boleh cbe dptkn ubat sapu dr wound.. mahal sedikit dlm rm 100++.. tp mmng mmbntu.. parut akn cntik...jngn bnyak mmbongkok.. lpastu.. pastikan sllu kipaskn tmpat czer.. lpas mndi.. kne pastikn lap kering²...klu sis jge elok..kering tmpat czer dn ckup minum air msak.. in shaa Allah.. dlm 10hri luka sakit pedih luar dlm akn hilang.. sbb sye.. 10hri je dh xsakit luar dlm.. cme kne bnyak rehat.. xboleh renyah sngt . pling kne jge bhgian perut.. klu normal kne hti² sebelah bwah.. klu czer bhgian perut . setiap kli nk bergerak . kne ampu perut

Boleh sis.. sebagai gantian buah oren,air putih pun agak2 je minum dan ikut kemampuan badan sis.. banyakkan rehat ye sis sebab sis masih terlalu awal dlm tempoh yg sepatutnya untuk bgerak... proses bersalin cZer lebih memakan masa nk pulihkan brbanding bsalin normal :) tapi kalau sis berpandukan kepada org yg lebih arif dlm soal penjagaan brsalin Czer nie, segala proses dlm brpantang tu akan jadi sama sperti proses brpantang normal..mudahan sis cepat sembuh yE :)

ms sy czer 2020 teruk jgk sy berpantang..bnyk bnda sy tkut nk mkn sb tkut BeNtAn last² sy kna angin meroyan..lps tu trus direct kna Anxiety..sy mkn buah pn adik ipr tegur mcm² pdhl buah Oren tu lah cept smbuh Luka..pstu mnum jus Oren..vit yg sis tnjuk tu bole jr mnum tpi lgi bgus Lau dpt mkn buah Oren yg btl..

in sya allah apa2 vitamin c pon boleh. makan buah lagi okey.. mcm sy time buah ada sy makan buah.. kalau dh habis mkn ja vitamin c tu. rehat bagi cukup in sya allah badan dan czer cepat pulih..

makan je real buah oren sis . sy kalau malas potong suami/mak potongkan. kalau x jadi hiasan je dlm peti ais. 😂 elok mkn real fruit

boleh jgk sis yg ni😍 tpi sy mkn yg shaklee lps 2 minggu brsalin luka yg bengkak cpt surut, klau nk sy tnjuk bole ws sy 01159659861

Boleh makan vit C, tp 1000mg tinggi sangat. Belah separuh tablet.

2y ago

betul tu..takot mkn 1000mg nie sukatan air yg diminum pun takot terlebih :)

kalau czer makan kapsul gamat..luka cepat sembuh n kering..

blh je..