Jenis pil folic acid

Hai mama gorgeous. Ada sikit persoalan nak mintak pendapat. Kenapa bila kita diawal preggy terutama di 1st trimester, doctor gov pesan suruh makan pil folic acid yg kosong tanpa campuran iron, b+ & multivitamins tu semua? Sedangkan kawan sy yang consult dgn doctor private dapat ubat folic asid yg complete iron etc semua? Macam kes sy, sampai skrg 14w masih alahan nak makan, mmg susah nak dapatkan diet seimbang utk cukupkan nutrisi. Dapat makan biskut pun bersyukur dah. Walaupon dah inform doctor pasal alahan saya, doctor tetap suruh makan folic asid yg biasa sahaja. Jadi kes saya skrg, rasa mcm hb low nak pitam kalo tak makan jenama Iberet tu. Dah try berkali².. Jadi sepatutnya nak makan Folic acid yg complete iron etc tu atau jenis folic acid semata²? #ingintahu #seriusnanya #folicasid

9 Balas

Sy pun sama dpt folic acid je dari KK masa usia kandungan bawah 3bulan. Bila kandungan dah 3bulan keatas, barulah dpt zincofer & calcium.

1y ago

mungkin lain kk lain kot kan. Masa 1st preggy mmg ada dapat folic asid tu..ni 2nd preggy tak dapat, tu yg tanya doctor..dia kata kena beli sendiri, mungkin budget jugak ke tak tau la..hari tu minum gula masa 14w baru dapat ubat semua tu..misi yg bg