Jenis pil folic acid

Hai mama gorgeous. Ada sikit persoalan nak mintak pendapat. Kenapa bila kita diawal preggy terutama di 1st trimester, doctor gov pesan suruh makan pil folic acid yg kosong tanpa campuran iron, b+ & multivitamins tu semua? Sedangkan kawan sy yang consult dgn doctor private dapat ubat folic asid yg complete iron etc semua? Macam kes sy, sampai skrg 14w masih alahan nak makan, mmg susah nak dapatkan diet seimbang utk cukupkan nutrisi. Dapat makan biskut pun bersyukur dah. Walaupon dah inform doctor pasal alahan saya, doctor tetap suruh makan folic asid yg biasa sahaja. Jadi kes saya skrg, rasa mcm hb low nak pitam kalo tak makan jenama Iberet tu. Dah try berkali².. Jadi sepatutnya nak makan Folic acid yg complete iron etc tu atau jenis folic acid semata²? #ingintahu #seriusnanya #folicasid

9 Balas

takpe sis , mkn jee dulu folic acid tu . nanti next checkup mesti doc tau nak bg vitamin apa . macam saya 1st bukak buku 12w dia pun tak bg apa² doc ckp continue jee folic acid . sampai dah 14w dia tukar obimin pulak . saya pun masa bukak buku masih ada alahan tp walau mcm mana pun kita tetap kena try mkn jugak walaupun sikit sekadar biskut jee . mcm saya alah nasi tp saya mkn mcm oat , roti mee or benda yg kita teringin nk mkn . asalkan jgn perut kosong . kalau perut kosong tu yg sbb kita punya alahan makin teruk . mcm saya sampai makan sambil tonyoh minyak cap kapak dkt hidung pun ada . sekarang 16w selera dah ada

1y ago

Alhamdulillah lulus minum gula tanpa muntah semalam..seharian pening..muntah kat rumah akhirnya..inshaAllah sis..semoga dipermudahkan. nanti sy kena repeat msa 28w jugak

Awak dapat folic acid sahaja ke daripada doktor? Setahu saya waktu buka buku, nurse akan bagi folic acid, iron, vitamin B, calcium. Total ada 4 jenis vitamin. (Betulkan kalau saya salah ya). Jawapan untuk soalan kenapa awak dan kawan awak dapat ubat berlainan sebabnya setiap kondisi ibu hamil tak sama. Doktor akan prescribe ubat-ubatan yang sesuai selepas mereka buat penilaian terhadap pesakit. Soal alahan awak tu, mungkin awak boleh utarakan semula kepada doktor.

1y ago

Semalam masa sy check up & minum air gula, baru misi bg. Tu pun sbb sy bgtaw, tak larat, pening sgt. takda tenaga, masih loya dah 2nd trimester. baru nurse bagi, rasanya kalo tak bgtaw mmg tak dapat tu. rasanya kat kk sy dah lain kot procedure.

sya sis amalkn mnum asid folic jenama new obimin dri awl usia kndungan smpaila 32weeks....doktor ada tny jg klu sya ada ambil apa2 supplement...sya bgtau new obimin ja...first sya bcheck up d klinik swasta doktor bgi asid folik ja sma ubat kuatkn rahim...abs ja asid folic tu sya trus bli new obimin dn amalkn smpaila skrg...alhamdulillah sesuai dgn sya...hb smua ok alhamdulillah....spnjg pregnant sya cma mnum tu ja new obimin...kk xda bgi vit apa2 sbb tkut nti tak ngam dgn sya...

1y ago

Ouh, ok sis. Tq sudi bagi pandangan tau 🥰

Sy awal2 detect pregnant terus makan iberet. Bila buka buku di KK doc tanya ada mkn folic acid apa, sy bgtau iberet. Doc tanya effect lepas mkn iberet, cth mcm ada muntah2 or apa2. sy ok, so continue iberet sj. Ada 1 time hb sy drop byk sbb suspect denggi, then doc naikkan iberet dr 1 biji sehari ke 2 biji sehari (1 siang & 1 malam). Dekat2 due hb dh stabil doc kurangkan ke 1 biji sehari.

1y ago

Sama la, tengah consume iberet jugak. Walaupon doc pesan suruh makan folic asid biasa tanpa vit iron semua. Sy dah cuba, tapi cepat pitam jadinya..tu yang sy teruskan dengan iberet ja..baru ok sikit rasa pitam tu

nanti utk 2nd checkup dgn doc or monthly checkup dgn nurse kk, awak inform balik pasal ni. sbb saya pun mcm awak jugak. ada alahan teruk, sy consume acid folic sangobion. dlm tu dh ada vit apa smua. so doc sruh sy teruskan ubat ni and ada minum susu kambing calla milk utk kurangkan alahan sy. ni dah masuk minggu ke-14, alahan pun dah berkurang sikit. hb pun cantik wak.

1y ago

Ada terfikir nak minum susu utk tambah nutrition jugak. Esok 2nd check up & minum gula. Nanti bgtaw lagi kat doctor masalah sy. Sbb risau tak cukup nutrisi utk baby je kalo makan folic asid semata.

1st trimester cukup dgn asd folik folic shj. 2nd trimester boleh start dgn multivit. Hosp kerajaan biasanya akn start 20mgg ke atas. Optional, jika nk boleh p beli sdri je sis, kt farmasi ada byk jenis. ubatan hosp terhad shj

1y ago

Tula, sbb harga masih ok..sbb sebulan rm35 je should be ok. Untuk baby jugak. Sbb sy mmg rasa nak pitam bila tak consume iberet. Kita ada anak kecik lagi nak kena urus..mmg kena kuat kan diri juga. Tq awk bagi pandangan

Sy start mkn prenatal vitamin tu dr 9week lg sbb penah miscarriage, sbb sy alahan takut baby xckup zat, sy mmg xpnah amek ubat dr kk suma sy beli luar sendiri ja 😊

1y ago

awk ambik brand apa? Tula sy masa 1st preggy anak sulung mmg bergantung ubat kk la sampai muntah bagai tak boleh telan..ni 2nd preggy masa bukak buku pink, tanya doctor ada ubat tak, kata nya takda. beli sendiri. maybe next check up baru dpt ubat dari kk kot..tapi sy dah consume iberet, bukan basic folic acid semata ☺️

adalah tu sebabnya.. doc tu prescribed dekat patient dia bukan dekat semua orang.. jadi orang yg bukan patient doc tu tak perlu nak ambil tahu..

1y ago

kalau alahan kuat, bagitau doc.. sebab takut nt dehidration. banyak kes alahan yg terlalu kuat sampai jadi macam2.. kalau jumpa doctor,boleh minta doc suggest supplements tambahan untuk kurangkan efek alahan

Sy pun sama dpt folic acid je dari KK masa usia kandungan bawah 3bulan. Bila kandungan dah 3bulan keatas, barulah dpt zincofer & calcium.

1y ago

mungkin lain kk lain kot kan. Masa 1st preggy mmg ada dapat folic asid tu..ni 2nd preggy tak dapat, tu yg tanya doctor..dia kata kena beli sendiri, mungkin budget jugak ke tak tau la..hari tu minum gula masa 14w baru dapat ubat semua tu..misi yg bg