cara guna opk

Hai .. kat sini ade tk lps period nk tau subur bile dgn menggunakan opk .. bole tau cara guna bile yee .. sye bru nk try hamil menggunakan opk?

7 Balas

Salam sis. Saya guna juga kaedah nie utk ikhtiar. Alhamdulillah last month saya buat pada hari ke 17 line terang sangat, padahal kalau diikutkan, saya ovulasi hari ke 14-15. Terus bagitahu husband and dia balik dari outstation ambik cuti. Utk hormon LH nie, dia akn keluar start 10am-8pm. Jadi saya akn ambik pada jam 5pm. Dinasihatkan sebelum nak ambik bacaan LH, kurangkan minum 2-3 jam sebelum supaya kandungan LH pekat dlm air kencing. Bila line dah terang, maksudnya, ovulasi akn bermula selepas 12jam. Jadi, saya akn bersama dgn suami keesokan hari selepas dpat result line terang. Hormon LH nie fungsinya merangsang terjadinya ovulasi, jadi bila LH dah tinggi, maksudnya ovum akn dilepaskan selepas 12 jam. Dan tempoh ovulasi hanyalah 24jam selepas ovum dilepaskan. Jadi lebih tepatnya, bersama dgn suami sehari selepas line opk terang. Memang sehari selepas bila ambik bacaan, line dah pudar, sbb ovum sudah dilepaskan. Syukur buat kaedah nie, bulan nie period lambat 2 hari, cek upt +ve. Now dah 5 weeks.

opk kne guna setiap hri utk dptkn ari subur kite .. seeloknye test lpas asar .. sy skrng pun tgh guna opk .. nk thu ari subur .. bru 2 ari guna ..

5y ago

Yekee .. sye try dlm kol 2 p.m mcm tu .. tk tau plak lpas asar

Opk kena celup hari2 sis. Opk memang akan sentiasa 2 line tapi 1 samar. Bila line dua2 sama terang baru dikira positif

5y ago

Insyallah .. amin

saya nak hamil juga sis. tapi, x pandai nak guna opk

Ni nak tentukan mula nak start opk

opk cara guna sama mcm upt

4y ago

Bkn... ikut jadual cycle lenght.. klu 28hri.. bole start pada hari yg 11 ke 12.. kira dr hari pertama period..

Ni cara2 nya sis