sejak dapat tahu preggy

hai ibu2..saya nak tanya,ada tak sini ibu2..yg bila dpat tahu je pregnant..trus tolak untuk bersama dgn suami? tk ada apa2 kan? mksdnya awal pregnnt mmg tk ada bsama suami lgsung..ada kaitan ke dgn ptumbuhan janin?

6 Balas

masa 8 or 9 week duluu, ada bersama suami. lepastu masa kencing, sy perasan ada terselit darah sikit dgn lendir. . sy pegi klinik, scan apa semua.. Alhamdulillah baby ok, so sy nasihatkan... utk awal², boleh tahan2 la kot atau kalau nak, jgn kasar² sangat. Risau sebab baby kecik lagi, kita tak nampak dan tak rasa pgerakan dia kn.

saya tak lah tolak, tapi tak initiate, sebab awal2 tu memang tak ada mood nak bersama langsung. pastu dah start alahan suami pun kesian tengok, dia pun tak initiate. jadi awal2 tu memang jarang bersama. baby sihat je. kalau pregnancy sihat, tak ada masalah pun nak bersama atau tak. tak affect baby.

2mo ago

ye btol, dgn alahan bgai tu kita pn xterpikir lain dh nk rht tdo je

saya awal2 pregnant takda rasa nak bersama pun. mood tu hilang entah kemana. ada bersama pun sbb rasa kesian kat suami. lepastu saya threaten miscarriage, mmg kena elakkan bersama. dah masuk 2nd trimester baru keinginan tu ada balik😂

blh je nk bersama dgn suami tp jgn kasar2 sgt sbb masih awl lgi. if ada sejarah keguguran before this or spotting better elakkan bersama diawal trim ni.

slpas tahu preggy mmg stop dulu bersama dgn suami sbb risau n jaga kandungan kalau baby dah kuat nnti baru nak bersama dgn suami lagi...

Saya tak pernah pantang bersama suami dari early trimester sampai la 3rd trimester.