hamil & kucing

Hai ibu2, sy sekarang dah 36mggu. sy ada bela kucing 2ekor,masalah sy skrg ni adalah sy rasa mcm benci & menyampah sgt ngn kucing sy bela tu.kadang2 tu bila kucing2 tu bising sy rasa marah sgt,smpai sy jentik telinga kucing tu.ada masa sy xpukul tp sy spray air dr jarak jauh. Sy rasa berdosa bila pikirkan balik & takut ada apa2 terjadi plak pd anak dlm kandungan ni. Sy slalu jgk berdoa mntak maaf lepas da buat mcm tu kt kucing2 sy. Sy cuma nk mintak ibu2 doakan sy & anak ni selamat hingga bersalin InsyaAllah..

14 Balas

Igt sy je mcm nie rupa ny ad jgak org snasib dgn sy.. Sblom mngdung mmg sy ad bela kcing.. Kcing btinaa.. Sy ambil jga dia dri kcik smpaii la dia besar..kdg ad hri kucing dia akan bt bising mnkin dia nk mngawan ke ap.. Sy bt xtau je.. Smpaii 1 thap sy ltak dia dkt luar beranda.. Sbb sy duduk flat kn.. Xkn nk buang plak.. Lpas dh ltak dkt luar beranda dia bsing nk dkt 2mnggu jgak.. time tu sabar ja laaaa..slpas tu ad laaa mnusiaa ni dia buang 2ekor ank kucing dkt bwah.. Dn kucing tu main dkt bwah keta sy.. Sy ckp kt husb sruh ambik kcing tu naik atas sbb sy nk bg mkn..lpas husb bwak naik atas sy bg kucing tu mkn.. Xtau la hti nie tiba2 jdi syg dkt kucing nie.. Pstu sy ckp kt husb kita jaga la smpai kcing nie besar lgypon kcing nie kcik lg sy risau dia main bwah keta tkot sy trlangar ke ap... Husb pon ckp ikot syg la abg ok je..skg dh ad 3ekor kcing dkt umah 2ekor jntan sekor betinaa..lpas sy jaga kucing..Allah bg rezeki sy mngdung.. Time tu ya allah mcm xsangka sbb sy kwen dh sthun lbihh blom mngdung smpaii org ckp sy nie ssah lekat sbb sy ad msalah la ap laaa.. Mmg sy period mmg xtratur kdg bln nie dtg bln dpn xdtg.. Tpi rezeki allah tu luas kn..dia nk bg tu hak diaaa..lpas sy mngdung kcing btina sy tiap2 hri bsing xkira siang atau pun mlm.. Sy plak jnis ssah nk tdo.. Kdg kcing tu msok blik sy bt bsing.. Allah ja tau hti sy rsa mcm mnaa kdg bru trlelap trkjut kcing tu bsing2.. Smpaii 1 tahap sy pkul la dia sruh diam.. Husb mrah sy ckp knpa pkul kcing.., syg tu dh laa bwak prut.. Sy mrah husb sy.., sy ckp sy ltih mngdung lg dgn xckup tdo, kucing nie plak siang mlm bsing..sy xbleh nk sbar lg dgn kcing nie bg mkn pon bsing ap lg dia nk...smpaii sy pesan dkt husb klau kcing nie bsing tlong ltak dkt luar beranda.. Husb bt xthu je.. Smpaii sy ckp klau sy pkul kcing nie jdi ap2 dkt bby nie salah abg.. Sbb sy dh pesan bkn sy xpesan..lpas sy pkul kcing sy dok sorg2 sy nangis.. Knpaa sy jdi mcm nie sblom nie sy ok je..sy doa kt allah mntak ampun sy xtau knapa sy jd mcm nie sdgkn sy syg kcing..sy mngadu dkt kak sy.. Yg sy pkul kcing.. Kak sy ckp mnkin pmbwakkan bby kot.. Dia sruh sy sbar byk2.. Mntk2 xjdi ap2 dkt bby sy.. 😞😞Aamiin 🤲

Sama la sis skrg sy pregy 33w, sy bukan x suka cuma bila kucing tu datang dekat sy jelat kaki sy rasa x suka sampai sy p marah2 tu kucing halau jau2 jgn dekat sy,, kadng2 bila pikir balik kesian pulak kat kucing tu..sy bgi jugk dia mkn sedia semua..bukan sy x suka kucing cuma sy x mau dia dekat2 sy,, sampai anak pun tegur,, mak jangan mara kucing qu ba kesian dia.. 😔😔

3y ago

sy pun mcm tu, skrg 28w sudah. Sis and baby ok juga ka

kucing pembawa rzeki . alhamdulillah sy dari kecik smpai sy pregnant skrg , tak penah rse benci or mnyampah kt kucing . wlaupon ade kucing tu dia pancut dkt slipar sy , cakar sy atau pape je la . sy snyum je . kucing sy mati bru² ni , sy sedih sgt . smpai nangis² sy . smoga ank yg sy kandungkn ni seorg yg pnyayang dkt smua org and binatang 😊

pembawakan tu.. doa yg baik2 jgn buat benda tak elok pada haiwan kesygan nabi.mcm saya dulu mmg x suka langsung kucing, tiba2 hubby minta izin nak bela dgn rela hati bagi. Terus saya sayang kucing rupa2nya saya mengandung.

Saya bela 14 ekor 😭 now 28 weeks memang stress gila kadang ter zalim juga dg kucing tu. PJJ pulak dg suami memang struggle gila nak jaga dorang. Yaallah serba salah.

3y ago

Mcmna keadaan sis and baby skrg

alamak awak..bagi sesiapa jaga dulu sementara ni. maybe ni pembawakan budak. kucing2 tu sian diorg selama ni disayangi tiba2 cmtu plak kan.

Letak dlm cage sis, sy pregnant ni makin syg2 kucing sy, pembawakan baby tu. Nanti baby dh klua dia akan suka/xsuka kucing ikut kita tau.

Sama la kita sis. Saya sekarang benci sangat tengok kucing. Rasa nak buang je 😞😞 rasa bersalah pulak sebab benci tengok kucing.

ksian cb letak kat kandang dlu sis cam sy pregnan xsk kucing so sy letak kndang dlu nk bg kat org kesian tkt kn buang🥺

Kalau macam tu, puan bagila sesiapa tlg jga dulu, atau sewa hotel kuncing untuk anak anak bulu puan,