susu utk ibu

hai ibu2 semuaa. boleh cadangkan susu yg oke utk ibu yg baru hamil 2bulan? atau ape pndangan ibubsemua, patut ke minum susu pada awak kehamilan ni? ?

21 Balas

Pengalaman sya, 1st trimester sya beli brand similic memandangkan folic asid plg tinggi, tp terlalu manis dan kuat bau bg sya hingga muntah sya mnm tp sya berjaya habiskan 1 tin sebab harga mahal gila, lepas tu sya tukar brand dugro sampai skrg now preg 30w, dugro x berbau dan x manis, sedap pula tu, harga pun mampu milik, kat aeon baru rm15 600g, sebulan sya beli 2pack.

memang wajar sgt minum susu masa mengandung..sbb keperluan kalsium penting untuk tumbesaran baby & keperluan ibu sndiri..kalau ibu tak ambil cukup kalsium, bby akn ambil khasiat kalsium tu dri tulang ibu sndiri. Kalau tak boleh minum susu masa pregnant sbb loya dgn susu ke kan..boleh ambil dari suplemen.

Minum susu yg rendah lemak n sugar. Susu biasa pun ok tu x semestinya susu ibu mengandung. Mcm saya dulu try minum susu ibu mwngandung 2x jer berat naik mendadak dr 62kg ke 67kg..trus x nak dah minum susu ibu mengandung.. Skrg minum susu low fatt or fernleaf jer. Yg pnting kalsium utk both ibu dan baby ada.

Sy first pregnancy minum anmum, masuk 2-3bln sy mabuk xlalu anmum, sy tukar anlene, masuk 4bln sy minum balik anmum habis anmum sy minum anlene 😄

Sy msa first pregnant dulu mnum similac tapi hamis skt susunya, pregnant kali ni try promama sedap jgk

Saya memang minat minum susu. Sangat elok minum susu time pregnant. Saya minum susu goodday fresh milk

suami sy belikan susu segar sebab elok katanya, biasa jenama farm fresh atau fernleaf..

Sya minum susu ducth lady kotak low fat.. yg lain xleh minum..itu ja yg sesuai dgn tekak..

Sy minum frisomum..bgus tuk perut esp nk mmbuang senang xsembelit..rs vanilla+madu😉✌

Susu boleh minum bila2 ms. Elok minum dr awal kehamilan. Sy minum susu kotak biasa je.