Tumpang tanya

Hai ibu2 semua, maaf saya nk tanya berkaitan cara naikkan hb sebab 2x ke kk hb drop dari 12 lebih sampai 10 lebih je dlm masa sebulan. Kadang2 ada sakit gusi dan gigi, dh ke kk n buat tampalan tapi still sakit. Somi ada pergi beli ubat dekat farmasi, dya bagi jenis ubat macam paracetamol brand poro ngan ubat sapu sebab somi dh gitau yg saya preg n diorang suggest kn ubat tu. Bahaya ke tak ya? #firstmom #ingintahu

19 Balas

Saya mcm sis juga dari awal kandungan masa buka buku 12.5 hb cantik je. Pastu masuk checkup ke-3 drop trus 10.7 thn nxt month tu drop lagi 10.2😅 so saya amik keputusan beli jus delima fresh minum hari2. Jus delima tu kena fresh perah tanpa campuran air and gula mmg pure buah tu je. Hari2 minum. Nxt month checkup naik la 10.9 pastu saya tambah lagi malam sblum tido minum air kurma cina ( rendam belahan kurma cina tu dlam 6-7 biji dlam cawan letak air panas, biarkan 20 minit camtu pastu minum). Pagi air delima, malam air kurma cina. Nxt checkup hb naik 11.1 dah. Pastu latest 29w ni naik lagi 11.7 😇😇😇 btw saya ade amik maltofer juga. Maltofer tu mkan sebiji masa bngun tido skali dngan air sunquick oren kosong. Susu saya akan gapkan sbab takleh amik skali dngan yg iron2 ni. Susu saya akan amik 3-4 jam slpas telan maltofer dngan minum delima tu. Usually tengahari la minum susu.

9mo ago

Saya amik sebiji je Alhamdulillah hb menaik je. Ikut doctor kalau doctor suruh mkan 1 biji thn 1 biji kalau dia suruh mkan 2 biji thn 2 biji. Kiranya saya xdepend on tablet untuk hb. Im more to mknan dari sumber sayur/buah camtu.

1) ada minum or makan yg ada berkafien tak? kafien ni bukan coffee saja. milo, tea, coca cola. kalau ada please gap sekurang kurangnya 3jam sebelom or selepas makan ubat. 2) ada minum susu x? if ada please gap dgn pengambilan ubat juga. atleast 3j. 3) ubat ada skip x? cuba makan ubat sebelom tido. boleh minum dgn air oren sunquick / limau nipis tanpa gula 4) boleh makan makanan yg naik hb mcm jambu batu/delima/hati/kerang/ulam raja dan sbgnya 5) paractemol 500mg kita boleh makan. xde mslh. boleh jadi calcium awak kurang sbb tu effect gg

darah banyak pergi ke kandungan, kalau low tu, kena topup blk. maybe kena tukar ubat ke @ tgk la doktor suggest apa. cek balik cara makan ubat, pastu boleh jgk makan yg ada org lain dah komen2 tu.. saya kalau sakit gigi gusi saya guna ubat gigi colgate sensitive. dgn saya byk membantu, tak makan ubat2 dah utk sakit gigi

Sy pun drop compared dgn dari awal bukak buku. Then sy try pati delima yg jual dkt kedai makanan sunnah tu.. alhamdulillah naik sampai 12 dah hujung2 ni hihi. Ada yg suggest blend buah beetroot campurkan dgn apple then minum. Kena bykkan ambik yg buah2 merah ni dan daging merah.

Cuba sebelum gi checkup kat KK, minum air marigold longan dan juga makan buah naga. Saya makan & minum tu terus naik HB time checkup. Dari 10.11 naik 11.49. Ni cuba je lah, kalau tak menjadi juga. Taktahu nak kata :')

Cuba try minum air Horlicks 3x sehari. ubat kk bagi jgn skip.. cuba jgk makan lala/remis.. saya drop 9.9 terus naik 11.8.. saya makan jambu batu/ buah delima/ dragon fruit tak menjadi. mybe pada badan masing² kot

awk cuba minum calla milk, jus delima, seminggu sekali mkn lauk berkerang, kalau mkn ubat try minum dgn jus oren atau air orange dlm kotak tu.. try kurangkan minuman berkafien.. itu yg nurse selalu pesan pd sy

Disamping vit yang kk bagi, boleh amal ikan bilis/sayur hijau/kerang/organ dalam Makan dengan buah yang tinggi vit c untuk bantu penyerapan nutrient macam jambu batu/oren/delima etc

ssya minum susu calla milk.. menjadi sis dari hb tak pernah lepas 10 tetiba 11.3 terkejut misi 🤣 next ada chekup lagi nk tgok pulak brp hb saya

Cuba pati delima gulsan sis..lain orang lain kan kita ikhtiar..sya hb dari 10 skrg mantain alhamdulillah 11 lebih..