Saki gigi ketika hamil

Hai ibu2 ada tak yg tahu sni.boleh tak cabut gigi ketika hamil 6minggu.tak tahan gigi sakit bengkak😭😭#pleasehelp

6 Balas

spnjang mengandung ni akan ada skali cek up utk gigi ye. klau awak tk than, awak bgitau nurse utk cepatkn cek-up tu sbb slalunya cek-up tu masa 6bulan. plus, masa mngandung, treatment gigi tk boleh doc gigi ckap. yg boleh hnya buat tampalan gigi je. so better awak consult dgn doc gigi dlu ye. semoga membantu.

4kali mengandung, 3x saya cabut masa mengandung.. Sebab sakit sangat, masa usia 3bulan cabut juga.. Doc bgtau risiko, kalau kita setuju, doc cabut.. Alhamdulillah 3x cabut takda apa2 berlaku.. Lega sangat bila dah cabut 😀

msa sy pregg pun skit gg xthn sgt tpi xbrni nk cbut.msa kdgun 30wek keatas ada ck up gg doc syorkn bleh cbut tpi rsa xbrni juga .last2 smpai la bersalin dh genap sbln berpantang bru cbut gg.skrg genap 2bln dh mc berpantang..

Banyakkan minum susu ye. Sy pernah smpai bernanah gusi, tak tahu kenapa. Last2 sy pecahkan sendiri nanah tu baru laa hilang sakit. Dia punya sakit tuu mmg menangkap muka dgn kepala ni. Nak tido semua tak boleh 😅

Klo ikutkn x boleh. Tp cbe tnye kk atau klinik dlu. Klo gigi dah bengkak xboleh cabut.. even xpregnant pon doktor xkn cabut klo bengkak. Mgkin dorg akn bg uby yg sesuai utk ibu mengandung

saya tak berani cabut gigi waktu hamil .