Sesi Tanya Pakar bersama Dr Nurul Yaqeen Mohd Esa (Perunding Perubatan Paru-Paru (Respiratori)

Hai ibu yang dikasihi! Hari ini anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai INFLUENZA! Kami pasti anda semua mempunyai pelbagai soalan dan pertanyaan mengenainya memandangkan virus ini sedang merebak dan banyak diperkatakan oleh orang ramai. Dr Nurul Yaqeen ialah Pakar Perunding Perubatan yang akan aktif berinteraksi dengan anda di app. Tanya soalan pada ruangan komen di bawah! Pakar Perunding kami akan menjawab segala persoalan anda pada 10 pagi Jumaat, 24 Januari 2020. Jadi, pastikan anda bertanya apa sahaja soalan yang berkaitan dengan Influenza.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr Nurul Yaqeen Mohd Esa (Perunding Perubatan Paru-Paru (Respiratori)
81 Balas

Assalamualaikum, Dr. Jika sesorang menghidapi influenza,sampai bilakah beliau berpotensi untuk menjangkiti orang lain? Serta bilakah keadaan yg perlu Saya bimbang jika anak Saya terkena jangkitan ini?

5y ago

Anak saya umur dekat nak masuk 7 bulan kena selsema dan batuk lebih dari 1 minggu. Adakah itu tanda dia kena influenza?

Hello, baby sy br 1month. Tp this coming February trpaksa naik flight ke KL atas urusan krja n baby bawa skli. Apa lgkah2 brjaga2 yg blh sy lakukan? Risau sgt dgn kes influenza ni.

salam doc..ms kandungan saya 29w..saya kena demam influenza,sekarang sy dah 31w,saya nak tanya,skrng sy belum ambil vaksin...ada kah saya akn kena blk demam influeza lagi?apakah bahaya pd kandungan?

5y ago

H1N1

Salam Doktor, saya breastfeeding mom kepada bayi 3 bulan. Boleh ke saya ambil vaksin influenza A? Apakah effect kepada baby saya yang breastfeeding?

Adakah merbahaya jika makan antibiotik(kencing kotor) yg klinik kesihatn bg selama seminggu d awal mengandung krn tak tau pn masa tu yg kita dh mengandung...apakah akan ade kesan pd baby....

5y ago

Soalan mcm takde kena mengena dengan influenza sis

Salam doktor.sy sekarang sudah masuk ke trimester ke 2 dan akan melancong ke Jepun pada awal bulan feb,2020..Adakah doktor menyarankan sy utk mengambil vaksin influenza?terima kasih 😊

5y ago

In my opinion, best to postpone your trip.. when you’re international, it is not the influenza that you should have fear for.. it’s the recent wuhan coronavirus outbreaks that has been infecting more than 600++ people v numbers of death rising as well and Japan was the second country to hv a positive coronavirus case. It’s dangerous and could be deadly contagious. As it is very similar to sars outbreak in 2002-2003.. Even Beijing are not celebrating Chinese New Year .. Country that has been infected : China wuhan, Japan, macau, taiwan, Korea,Thailand, Hong Kong, USA, Philippine. Take good care mama to be .. stay safe. it always take only one selfish person to spread a disease to the whole world or country. Prevention is better than cure

Assalamualaikum doktor . Virus yang melanda sekarang adakah berkait dengan haiwan belaan macam kucing ? Apakah langkah2 untuk memastikan persekitaran kita sentiasa selamat ?

Doktor..sekiranya anak saya positif influenza..bagaimana saya nak tahu yg dia dh bebas dari virus tersebut? Perlu ke saya buat ujian influenza semula? Terima kasih.

5y ago

Bagaimana saya nak tahu yg dia dh bebas dari virus tersebut? = Jika dia sudah tidak mempunyai simtom tersbut, dan tempohnya sudah lebih seminggu, maka dia sudah bebas dari jangkitan influenza Perlu ke saya buat ujian influenza semula? = Jika dia sudah tidak mempunyai simtom, dan sudah sembuh, maka tidak perlu membuat ujian semula

Assalamualaikum dktr.. Sy kerap selesema & bersin kuat lately ni.. Rsau plak rasanya, sbb tiap kali bersin perut sakit.. maybe sbb pressure.. mcm mana ye dktr?..

5y ago

Sekiranya simtom bersin berterusan lebih dari 3 hari dan diikuti simtom-simtom lain yang menganggu aktiviti seharian, segeralah berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut

As Salam, doc. Saya cuma curious... Kalau mummy ambil vaccine, ada possibility tak baby juga boleh menerima vaccine tersebut melalui breastfeeding?