Susu badan

Hai ibu semua,saya nak tanya susu badan seawal minggu ke berapa akan keluar ya atau selepas bersalin baru ada?

2 Balas

beberapa minggu sebelum bersalin, make sure selalu bersihkan kawasan puting kita. kiri dan kanan. ini adalah untuk mengelakkan susu tersumbat dan payah nak keluar. especially pada hari nak bersalin tu tau. selepas selamat melahirkan, kita terus bagi baby untuk menyusu. ya. mmg susu badan takde pun lagi masa tu. tp bila baby cuba hisap, kemam2 dengan mulut dia.. ia akan stimulate breast supaya generate susu. buat je selalu mcm tu. make sure hari pertama tu selalu bagi baby hisap. biarpun xkeluar apa2. nanti insyaallah within 24hour .. breast kita akan keluar cecair sticky mcm tu. ini lah kolostrum. tapi kena bagi baby selalu laa isap. kalau tak xkeluar. dalam masa 3 hari susu badan kita akan meriah. memancut2 gitu. walaubagaimana pun, ada juga ibu2 yg hampir nak bersalin, susu dah mula ada sedikit. jadi tiap orang tak sama. kena yakin betul2. susu kita akan cukup untuk kenyangkan baby. jangan ragu.

sebenarnya start kita dah pregnant tu dah ada , cuma sebelum baby dilahirkan ibu kena kerap mengurut dan basuh , kalau saya akan tuam dengan air suam supaya boleh menlancarkan pengaliran susu nanti masa baby lahir .. jangan picit ya basuh lap ja dengan air