gulai tempoyak

Hai ibu. Mama sy ade masak gulai tempoyak ikan ape ntah (bukan ikan patin) tapi sy cuma ambil kuah skt2 pastu letak kicap skt, ikan amk ikan lain lepas makan tu sy rasa baby sy aktif semacam. Mula2 sy ingat baby happy sy dah makan tp bile fikir2 semula sebab sy mkn kuah tempoyak tu ke baby jadi aktif. Saya dah risau pulak ni. Boleh ke ibu mengandung makan gulai tempoyak? Help me please.. #25week #firstbaby

14 Balas

Tk der pa pe tu.. Mengdung ni awak kena mkn bnde yg awak tk leh mkn dlm pntg nnti.. Klu teringin apa apa mkn la siap2.. Baby aktif tu tnda dia sihat tu.. Kira grak jgn kurang 10 dah okey dh tu.. Dia suka gulai tempyak la tu.. Huhu.. Nnti mse baby kuar, lgilaa dia aktif dri ade dlm perut tu..

4y ago

Welcome 😉, tahniah for the baby, nnti mesti seronok mse dpt baby tu.. Tk tgok tmpt lain dah.. Muke comel2

Takyah fikir bukan² la. Selagi boleh makan tu makan je. Baby kalau active sangat bukan sebab pemakanan. Memang ada kala baby terlampau active, ada kala dia sunyi sepi satu hari. Camtu, so jangan negative ye. Fikir baik² je ok

4y ago

Haha bertuahnya baby.. Ingat kita je ade bermalasan baby pun. Haha ok ok faham dah pasni.

Sy rasa normal, sbb sy makan ape je baby akan aktif..bau mknan je aktif..sbb ada masa2 dia, tgok awk berape week dh..sy minum susu pon dia aktif..kalau awk risau, awk g jmp klinik k.. InsyaAllah tak de pape tu

4y ago

Tak pe awk, Kwn sy dr 1st smp bersalin,akan luar je..mmg tak leh nak masak..baby saje la tu nak buli papa dia..hehe..ckp kat suami, pengorbanan sementara je..nanti tak de dah..hehe.. most welcome awk..😊👍sama la cm sy..mkn kat kedai, waaa..bkn main happy gendang gendut tali kecapi dia tu..haha..mgkin kalau kita masak sendiri pon kdg2 agak penat kan jalan sini sana, so baby pon akan penat..tu dia kurang aktif tu.. InsyaAllah tak de pape k..

mybe bby suka mkn gulai tmpoyak kot...xde slh nye klau mkn gulai tmpoyak...sya ari tu ngidam ikan baung masak tmpoyak..bby bkn men aktif lgi sbb dpt mkn...ngidam kn..

Sy pon pernah je mkn..sbb fikir dh cmpur jd kuah..bukan yg fresh2..hihi..sbb dh 25w..baby mmg aktif..yg penting bby ade gerak..klo xde gerak sis risau..boleh g klinik..

4y ago

Alhamdulillah lega sy ramai yg yakinkan sy takde ape. Aktif dia mcm lain dari salu. Kejap2 tendang pastu bertubi2 😂 mungkin tu lauk 1st time sy mkn masa pregnant, so far setiap hari mmg ade tendang tapi kadang mcm byk atau tak je. Tq dear.

Baby suka la tu lauk tempoyak tuuu. 😂😂 Insyaallah tkde pape

4y ago

Hehe. Dont worry ye. Enjoy je. Nnt pantang byk benda kena sekat makan. Hehe

InsyaAllah ..takda apa tu .. Sy siap makan smbal tempoyak lg ...

4y ago

Sambal tempoyak sy tak pernah mkn. Hehe. Alhamdulillah tq dear, ramai jgk yakinkan sy takde ape. Baby excited kot ibu dia 1st time mkn gulai tempoyak.

Mental je tu sy aritu mkn tempoyak goreng sedap haha

sy makan je..banyak kali jugak la..😅

4y ago

Hihi sy 1st time mkn masa pregnant ni. Aktif bertubi2 baby kick. Haha.

Sy mkn ritu..bby xaktif.tp bru 18week

4y ago

Sy rsa start 16week..hri2 nendang..ttiba lps mkn tempoyak snyap sehari..mngkn dy xska bnda msam😂