ruam gatal lepas bersalin

Hai ibu ibu semua.. Ada tak yang pernah kena ruam gatal lepas bersalin? Sebelum ni tak pernah jadi camni. Lepas bersalin naik ruam gatal dua2 belah kaki. Dah pergi klinik, doc bagi ubat gatal yang sapu tu jer.. Apa ubat yang bagus ya kalau jadi camni?

ruam gatal lepas bersalin
37 Balas

Mungkin salah makan.. Ada certain makanan yg ok sebelum ni kita makan, tapi jadi gatal time pantang. Sapu je lotion tu. Tapi lambat la nak ok. Jangan garu. Nanti jadi hitam.

4y ago

Tak tahu salah makan apa sebab makan ikan n sayur jer. Biskut n roti 😔 harap2 cepat baik. Dah 2 minggu 😥

Sy naik biji biji gatal lpas bersalin ni. Bulan kedua jd gatal2 plak. Byk naik kat kaki la. Tak taw la knp. Mybe sbb hormon berubah. Sapu ubat gatal jela buat masa ni.

Penah kena. Last2 mandi guna daun sirih ngan garam. Tapi since awal2 tu tak tau. Garu parut jugak kaki. Saya baca di fb ni meroyan kulit

4y ago

Seminggu sebelum pantang hilang terus gatal.

Sy pun kena yg sama tp sy cuma sapu lotion jer tuk kurangkn rasa gatal sbb kalo kulit kita kering akn rasa sngt gatal tu. Smoga cpt sembuh sis

Cuba Cari kat farmasi kmn4 wash ( potassium marganate) bagus utk kulit.mandikan kaki dgn solution Tu..tapi kalau tak yakin, Tanya farmasi dulu

Saya pn kena jgak..tp selepas sbulan bsalin..aduhai..gatal ya amat..saya kena satu bdn..leher,telinga,perut,paha..aduh..lagi bpeluh,lagi gatal..

4y ago

Sama la, lps sebulan bersalin naik gtl2 mula2 kaki lps tu naik bdn, tgn .. uhmm mmg x thn. Cucuk, cream sapu semua cuba da. Bila isi cream pedih sbb da bergaru. Skrg kulit buruk je

saya pon pernah kena lepas bersalin haritu. Allergic lotion sariayu tu. Terus berenti pakai. Beli ubat sapu dekat farmasi.

1y ago

betul sama sis. Sy pn sdg mengalami skrg. Lepas je 30h kulit perut sy naik ruam. Bintik2 merah gitu. Pusat sy pn mgkin dh terkena infection. Sbb sy garu manja hrtu. pkir gatal biasa je mula.

masa masuk 34w sy kena ruam mcm ni..bukan setakat kaki,peha pun ada..sy pakai Vaseline jer..so far ok dan dpt legakan kegatalan..

Sy pernah kt muka leher n badan..bintik2 merah tp xgatal.pegi kkia then doc bagi ubat calamine.dlm seminggu lebih ok dh

pakai alovera utk halang daripada mngaru dan jadi luka. beli je kat watson. n pakai sabun dove hehe