Putus susu

Hai ibu-ibu. Anak saya 5hb nnti genap 2tahun. Tapi ya ampun susah betul nak pisahkan dia dari nenen dia. Dah letak asam jawa, pastu dia buat muka kesiannnnn. Mami tak kuattttttt!! ?? Mcm mana ya nak buat secara natural?

Putus susu
41 Balas

Sy letak ubat demam sbb mmg ank sy x suka ubat demam. Kalau dia suka ubat demam, hancurkan panadol separuh, lps tu sapu kt keliling. Buat time dia nk menyusu. Lps tu kene tahan lah rasa kesian kt ank. Terus ajar ank bg susu tepung guna cawan. Senang.

Saya tahan.... dia nangis cmne pn. Sy tak bg. Tp tula. Tiap malam selama sminggu tu xcukup tdo... dia akn nangis pukul 2-3-4 pagi nk juga susu. Bangun jugalah ambl nasi dan kicap bg dia makan... tahanlah jd burung hantu sikit 🤣. Ada budak lebih.

Ank sy pun ssh nk benti umur 3 thn lbh nyusu lg letak la benda pahit ke colgate ke tetap dia nyusu jgk..ada skali tu sy pggl org ngurut kt umh siap dgn lulur..dia tgk bdn sy penuh scrub pas dr tu trus dia xnk nyusu..dia ckp nenen ibu kotor😂

Samalah dulu! Letak macam2 tapi anak dah bijak suruh mommy wash.. Second time dia sendiri ambik kain lap puting kita.. Last2 bila dah 3 tahun and pregnant 2nd baby baru dia berhenti sebab hari2 bagitau kesian kat adik dalam perut

ank sy pn sama 4 thn baru berhenti tu pn bila dpt tahu sy pregnant.. mmg susah nk berhenti..mcm2 cara buat,x jln jgk.. sy ckp dekat ank sy ..mama ade baby,dh jadi abg.. sy beli kn susu formula..tu pun selalu pegang2..

Anak saya pun cukup2 2tahun putus susu badan,saya boh asam jawa gak..siang2 bagi botol bila malam jer dia xnK..tp saya kuatkan diri gak nangis pun nangisla...saya bg gak botol,alhamdulillah dlm sminggu dia dah ok...

Mcm anak sy gak, sy ada ajar start umur setahun lebih, stop seminggu je, tue sy letak plaster, pastu anak minta lg sampai umur 3thn lebih, tue pun sbb gi urut bdn bekam angin, nmpk pelik mcm takut terus stop tiba2

Cari batang raja wali.. batang n pahit sangat... Gesek sikit batang tu.. amik Dan letak pada puting.. insyaallah sekali j dia tx nk dah.. tapi kalo dia nk trai gak.. taruk lg .. sampai dia tx nk dah

5y ago

Betol 2 batang raja wali mmg elok .. sbb time ank sy genap 2 thun sy gesel2 pada puting alhmdullilah ank sy trus xnk ...

Sis sapu lipstick..lepas tu klu ank nk hisap pura2 la kononnya breast berdarah..pastu dia pun x sampai hati nk hisap dah..kena kering hati klu betul2 nk bg ank berhenti mnyusu

Smala sis. Anak sy sulung mau 1tahun lbh sda pun masi lagi mnyusu bdan, sdala sy tngu hari adik mau kluar pun masi xpndai bhnti. Dorg cakap letak tu lada d puting hahahha