Putus susu

Salam.. hai, ibu2, bonda2, mak2 Minta pndpt mcm mna ya nak putus kan susu ank.. peria, asam jawa x jln.. ank dh 2tahun 3bulan.. dh cuba sulam dgn botol tp, jln 1oz ja.. lps tu nges xnk botol tetap nak bf.. tp, bila hati ni tgk ank mnges x kuat.. ?

1 Balas

Saya skrg tgh ajar susu botol..sebelum ni mmg fully bf..anak nak masuk 2 tahun..seminggu mmg dia tolak susu botol..nagis2..tapi saya bagi jgk 1oz..dua kali sehari..berperang juga la dgn dia..meronta2..masuk minggu kedua dia boleh minum 2oz tapi still kena pegang botol tu..until now still masih nak intoduce susu tapi tak pernah wean off sbb mlm mmg saya bagi direct..n kalau dia ngantok nak tido mmg saya bg direct.. Susu saya guna enfagrow Kakak dia dulu pun sama saya buat mcm tu..dia betul2 wean off dgn sendiri masa dia umur 3 tahun 2 bulan..dia sendiri tak nak..

4y ago

Ok je utk permulaan 1oz..sbb awak still bg susu ibu kan...sbb awak housewife dan tak ada sebab utk awak tergesa2 wean off dia.. Saya pun housewife..masa anak kedua lahir saya tandem nursing dgn kakak dia..itu sbb kakak dia saya bf sampai umur 3 tahun..awak boleh bg dia susu formula masa pagi2 lepas bangun tido..jgn bf dia..atau bg masa dia hampir2 lapar..kl dia betul2 lapa dia mmg xnak susu botol.. Anak saya no 2 ni..mcm anak awak..hisap main2..tapi saya tak wean off pun..bg je..cuma dlm masa yg sama saya akan bg dia susu botol..setiap hari tak pernah miss.. Awak try guna susu yg manis sikit..kalau dutchlady susah sikit..sbb anak saya yg sulung..bg dutchlady nagis2.. Mcm2 susu saya cuba..last sekali dia nak minum enfagrow..adik dia pun sama bg dutchlady dia tak nak...tukar enfagrow..ok dia minum.. Saya bagi enfagrow kat kakak dia pun tak lama dlm 6 bulan lepas dia dh serasi dan demand dia tinggi..saya tukar susu dutchlady slow2..so skrg apa2 jenis susu mmg dia akan minum je..adik d