Umur setahun masih masuk mainan atau barang dalam mulut

Hai, boleh share pengalaman macam mana stopkan habit anak yg suka masuk barang dalam mulut? Dia suka mengutip dan masukkan barang dalam mulut, spt batu, daun kering.. mainan2 besar kat taman pun dia nampak dia akan rasa dulu jilat2.. saya ingat fasa ni sementara je sbb gatal gusi dulu tapi dah umur setahun 2 bulan ni masih sama je,anak saya dah tumbuh gigi atas bawah dah.. kdg2 org ingat anak kite lapar padahal baru lepas beri makan tapi masih lagi suka masukkan barang dalam mulut, adakala dia gigit saya.. jadi macam mana ye nak stop kan habit ni?

2 Balas

mouthing mmg proses pembelajaran anak. akan mula kurang masuk umur 2 ke 3 tahun. sementara tu mmg kita kena pantau supaya takde benda bahaya dia masukkan dalam mulut. bukan habit, mmg milestone anak. kerapkan pesan je benda ni takleh masuk mulut. bila dia masuk mulut, cuba minta cakap ni tak boleh. masuk 2 tahun dia akan mula faham dan kurangkan. kena bykkan interaksi dgn dia tentang ni

8mo ago

iye.. i takut lama2 jadi habit..if akan berkurang nak masuk 2 tahun ok laa.. i risau nanti 15 bulan nanti pun x hilang lagi..ade pernah i dukung dia sekali dia gigit bahu i..😅

anak saya umur 1 thun 4 bulan still masok kn brg ke mulut jgk mcm ank puan.. sy pn jd stress 😄..