Berat naik semasa mengandung

Hai bleh sapa critakan skit brapa berat badan perlu naik setiap minggu ni. Saya bca klu awal trimester ni perlu 0.5kg je setiap bulan. Saya 12 minggu ni dh naik 3kg , bnyk sangat naik dah la kn tu. Sy sbelum mengandung bmi 22 (normal).

19 Balas

saya sebulan naik 1kg je. sy before preg 52 now 21w dah 55.. awal 3 bulan sy xde alahan langsung cuma takde selera je. tp masih makan.. now selera ok, tp saya tak boleh makan byk rasa perut senak je. so sy selalu makan asal cukup , kalau lapar makan kerap sikit sikit..

mggu lepas sy ad tanya nurse pasal berat sbb sy punya berat naik 200g je..pastu nurse ckp kenaikkan berat ikut bmi masing2...mcm sy buka buku 59kg...17 week 60.2kg...nurse ckp ok je naik banyak tu sbb sy seminggu 300g blh naik berat...sbulan 1.2kg

1st trimester depends, ada yg lose weight sebab alahan ada yg naik berat sebab ada selera. Masuk 2nd trimester dr saya kata maximum 2 minggu naik 1kg je. Sye 1 bulan naik 3kg (2 bln berturut dah). Dr suruh minum air gula next 2 weeks 🤭

Saya buka buku 38kg. 1st trimester saya naik 1kg sebulan. Masuk 2nd trimester, naik 5kg, naik lagi 3kg🥵jumpa doc pakar pemakanan and check bsp selang 2 hari selama seminggu. Tapi alhamdulillah semua ok.

sy lg best... sebelum pindah kkia lain.. berat 56kg.. lepastu pindah kkia baru turun 50kg.. next checkup 57kg.. hahaha x tau laa salah penimbang ke pe.. x masal kene buat bp 2x sehari 😂

Saya berat badan masa buka buku 44.4kg, BMI normal. Berat sebelum pregnant 46kg. Masa buka buku tu berat susut sebab alahan teruk sampai admitted hospital. Now dah 31 weeks, berat 58kg.

saye 20w naik 3.15kg huhu kne mnum air gula n daily bp 😁 saye blh naik 500g smnggu dlm buku ade tulis https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group kehamilan 2023 💟

Tak pasti berapa kenaikan berat badan yang normal. Tapi saya dah naik almost 5kg at 16th weeks. Doctor macam okay je & tak ada cakap apa-apa. Nanti boleh tanya doctor ya sis :)

kalau xsalah , ikut buku merah tu ade tulis. berat sebelum hamil berapa.. jd berat semasa hamil ade bacaan dia. mcm sy skrg 22 w, setiap minggu kena naik 100g.

kenaikan berat bdn tk sme setiap org. depends dkt bmi mase booking. better tanya terus dkt nurse yg menjaga, lgi senang kite nak jaga pemakanan 👍