Period & breastfeeding

Hai! Betul ke selagi kita breastfeeding selagi tu kita tak period?

21 Balas

Saya Lepas habis darah nifas mase bersalin anak 1st 1tahun 5bulan xdatang period.. Mula2 agak risau jugak sebab terlampau lama.. Tapi doc cakap normal.. Tengok jugak jangka masa hormon kita mcm mana.. Anak 2nd lepas pantang terus period... So sis jgan risau lah yew..

Ank yang 1st sy full bf 10 bulan umur anak baru period. Anak 2nd pula pun full bf 6bulan umur anak period. Umur anak 10bulan (bulan Dec tahun lalu) sy pasang implan so sampai sekarang tak da period lg.

Kalau menyusu secara exclusive biasanya mcm tu la, tp klau ank ada menyusu guna botol jgk, atau ank dh start mkn, biasanya akn ada jugak ibu akn period

BF jugk natural birth control utk sesetgh ibu..setiap org tak sama...tp ada je yg BF masih period..tp klu dh lama sgt xperiod pon xleh jugak....

Betul, bila baby kurang menyusu baru darah haid turun masa tu 6 bln.. Lepas tu time MCO ni duduk rumah anak direct feed memg darah xkeluar lsg..

Normal kot sy dbf dgn pump, skrg masih lagi belum period. Ank dah 6 bulan. Ada jugak cmpur fm bila ddk dgn pengasuh. Katenye susu sy tak cukup

Ikot org gak sis. Klu cm sy ank 1st sthn 6 bln br period, tu pon BF + FM. Ank ke dua full BF still lom period, skrg 10 bln.

Depends. Tp kebanyakan mcm tu kot. Sy sedang alami. Baby nk masuk 4bln.baru 2x period tu pun sikit je.

Habis darah nifas selang 2 hari saya dah period 😌 fully bf lagi. lain orng lain ragamnya.

X semestinya..sb sy mmg fully bf, dtg period masa baby 6bln..skg baby sy 7bln 23hari