ovulasi

betul ke selagi x period..slagi tu la xde telur yg keluar? sbb sye cycle 42days...nk dekat 1 bulan miss period..

2 Balas

Telur keluar, baru period. Kena faham apa yg berlaku sepanjang kiratan haid. Boleh search/google 'fasa2 dalam kitaran haid'. Tapi kalau tiada ovulasi pun boleh turun period. Sebenarnya diistilahkan sebagai 'breakthrough bleeding' (boleh google) tapi dianggap period sebab sama macam period.

Boleh try buat tvs sis. Tengok telur dah pecah or belum. Kalau telur xpecah, ovulasi xberlaku then period oun jadi lambat. Selalunya 14 hari selepas ovulasi baru period turun kalau xpregnant