Emas atau simpan duit

Hai assalamualaikum ... Jika suami akak2 bagi duit rm2k utk beli barang kemas .. Pda masa yg sama , akak2 skrg tgh preknen .. Akak2 pilih yang mana? Nak beli emas atau simpan duit utk anak yg bakal lahir pd bulan mei ini .. Apa pendapat akak2 sekalian? Terima kasih 😊

29 Balas

Bg sy la lebih untung sis beli emas bar 5gm or 10gm..klu 5gm x smpai 2k..klu yg 10gm tu tmbh dlm 600 lbh cmtu dh dpt dh. Nnt lg 5-10 taun akan dtg nilai dia bganda naik tinggi klu sis jual time sgt berbaloi la. Klu emas perhiasan ni beli mahal tp nak jual x untung sgt mcm emas bar. Husband sy beli dlu yg 100gm klu jual skg dh untung 10k lbh. Tp dia jual awal taun 2019 untung masa tu kurang skit la dr skg dh 10k lbh nilai dia.tp yela still husband untung bykkk la hee..beli yg public gold sis..senang nak beli online n nak jual blk..trusted company. Emas perhiasan ni zmn2 skg tmbh2 covid ni risau nak pakai keluar pun..org tgh byk kena buang keje xde duit tkt jgk disamun diragut..klu pakai dlm rumah kita sndri jela tgk..jd mcm x berbaloi sy rasa.beli yg bole buat pelaburan dan datangkan keuntungan pada masa akan dtg..tu sgt berbaloi. Just share pengalaman la sbb sy klu husband bg duit pun sy kumpul beli emas bar tu la skg..beli time hrga turun..nnt akan dtg hrga emas naik lg klu nak guna bole jual blk..

3y ago

and nnt klu lama2 nilai dia tggi silap2 sis bole beli keta cash ke deposit uma ke hnya dgn guna emas tu je..lg untung..kan

kalau dia bagi duit untuk beli emas.. gune je la duit 2 untuk beli emas.. lepas 2 doa je lah moge suami dapat rezeki y melimpah ruah seperti air banjir di johor untuk anak y bakal lahir nanti... suami puan percaya pada rezeki.. membahagiakan isteri adalah rezeki.. ank yang bakal lahir juga rezeki.. jadi kita sebagi isteri doakan je lah supaya Allah buka pintu rezeki untuk suami seluas yang mungkin...

sis tye la suami dlu..dia ade buat simpanan utk baby bakal lahir x...klu dia dah siapkan duit utk baby..sis beli je la emas klu suami dah suruh beli..tp klu suami xde simpanan utk baby lg sis simpan je la dlu duit tu.. keputusan atas sis la..lg pon nk beli gelang cincin tgh mengandung ni badan tgh naik..kn nti lepas bersalin semua jd longgar..😁

kalau dia bg utk beli brg kemas, beli je lh.. haha.. anak yg lahir nanti mgkin dia dh sedia dh bhagian tu...

simpan 1500 ntk masa akan dtg.. 300 beli keperluan rumah dan ank.. rm200 derma kepada yg memerlukan

beli emas la. sbb utk ank nnt somi bg lain la. sbb ni somi bg adiah kt kita kn suh beli emas..hehe

beli emas la sis , kalau duit simpan boleh habis , kalau x ada duit emas boleh jual 😊

beli emas...sb sy pun tgh preggy, dpt duit ni pegi bli emas dlu...nak guna bru gadai

beli saja emas.. mgkin dia mmg dh ada simpanan utk baby yg bkal lahir.. 😊

suami suruh beli emas kita belila emas hehe..dgr cakap suami lebih afdhal