22/8/2019 tarikh bersalin

Hai . Assalam semua . Nak tanya ni .. saya baru kali pertama nak melahirkan bayi dlm kandungan . Saya risau bila pergi klinik doc ckp saye ade darah tinggi dgn kencing manis . Mcm mane ye nak kurangkan kedua2 tu ? Sbb doc kata risau ketika bersalin nnt bayi besar dan banyak penyakit akan beralih kpd bayi . Dan berisiko kepada saya sbb susah nak bersalin normal. ?

2 Balas

dr pemakanan sarankan utk ambil makanan yg byk serat, dan kurangkan makanan karbohidrat.. kurangkan kuantiti nasi dan lebihkan makan sayur .. elakkan ambil sebarang jenis gula atau air kelapa muda atau minuman bercoklat..

Amalkan makan biji barli dan air rebusannya utk sarapan pagi..kurangkan mkn manis ya sis..bnykkn minum air kosong..kurangkan mkn roti putih..amalkan sayuran hijau..