Seperation Anxiety

hai, anak saya setahun dua bulan. Tiba tiba tak boleh pisah dan nak diriba sahaja. Even depan mata pun menangis. Dekat nursery, teacher kata teacher kena ada sebelah dia sahaja. Ada parents pernah alami ? Any tips to handle ? Thanks 😊

2 Balas

Hi, mom. It's okay. That is a normal phase for toddler😊 Tipsnya awak kena sentiasa berkomunikasi dengan baby. Nak deal separation anxiety ni bukan instant result awak akan dapat. Perlu konsisten dan InshaAllah akan boleh mengatasinya. Antara tipsnya - Always practice saying goodbye. - Validate perasaan anak. Contoh jika waktu tu anak menangis, peluk dan pujuk anak dengan lembut. Bagi tahu mommy nak pergi kerja, nanti mommy balik. Awak mandi, makan, tidur, main. Petang nanti mommy balik kita main sama2. - Nak pergi mana2 sentiasa bagi tahu anak even dalam rumah sendiri. Nak pergi toilet beritahu, nak pergi dapur beritahu anak, nak masuk bilik beritahu anak. Everything kena beritahu anak. Jadikan aktiviti awak tu story telling untuk dia. Ini berdasarkan pengalaman saya dan gather knowledge daripada parenting book. Alhamdulillah untuk saya progress semakin positive. Anak saya develop separation anxiety masa umurnya 7 bulan. Sekarang dah 20 bulan. Alhamdulillah. Harap perkongsian saya ini membantu awak 🌹 Boleh refer one of favorite page saya juga regarding separation anxiety in toddlers. https://www.whattoexpect.com/toddler-behavior/toddler-separation-anxiety.aspx

7mo ago

Hi 👋🏻 Thank youu for the tips. Akan dipraktikkan. Hugs mom

OH YES. Nk g memana dlm rumah pun anak dah menangis meraung mcm kena pukul. Hahahahaha. Sy rasa semua mummies akan lalui fasa separation anxiety nie. Mcm sy, kalau kt rumah, kalau sy mandi, anak main atas katil, sy akan slalu ckp dgn die, borak2 dgn die, bgtau sy tgh mandi. Tp kalau dah lama Sgt mandi tu (x de lah mandi lama pun hahaha) anak akan menangis juga. Sambil tu sy ckp juga wait wait wait,mummy coming. Kalau masak pun die nk je berkepit dgn kita. Sy pun masak ala kadar je. Janji alas perut. Kalau suami balik mlm baru sy masak betul2. Yg tu kalau time sy x keje Kalau time keje, antar childcare, mula2 die nangis juga sbb mummy die x de, tp lama2 dah main2 dgn budak lain die okay saja. Kena bersabar je lah puan. Lama2 fasa nie akan hilang.

7mo ago

Hahaha sama meraung tu. Betul kalau anak ada limit sikit aktiviti rumah tu. InsyaAllah doakan. Thank youu