anak dengan tabiat pengutip

hai . anak saya 1y5m . dia ada tabiat suka kutip benda d lantai pastu masukkan dalam mulut . ada yg dia telan . ada yg dia kemam . ada tips tak supaya anak saya ni berhenti dengan tabiat ni . sbb ada nmpak satu video kat tiktok anak dia termakan kekabu bantal sampai saluran nafas tesumbat hingga sawan . saya sgt takut . sbb baru2 ni anak saya makan dalam isi selimut comforter .

11 Balas

Anak2 bawah 2 tahun mmg normal sis mengutip benda baby lagi kan😂 anak sye 2 thun baru2 ni kutip manik enth mana dia jumpa disumbat dlm hidung nya😂 call kpj pun ketawa mcm mana boleh disumbatnya dlm hidung bknnya dia masuk mulut. Tp sye mmg train anak sye since dia start crawling 4m lg jangan kutip apa2 dkt lantai kotor. Even dia tak faham tp kalau kita repeat benda tu selalu hari2 lama2 dia akan faham sendiri. Ank sye jenis tak mngutip masuk mulut kalau jumpa apa2 dia akan bagi sye tp enth mcm mana nak dibuat cerita pasal manik disumbat dlm hidung time genap 2thun🤣

bahaya sis. anak buah sye tertelan loket emas mak dia dok main kutip2 dulu. anak member kutip makanan kucing dok telan. nampak die kutip tu kena marah. jentik kn sikit aje mulut atau tgn yg kutip tu. risau die kutip benda2 kecik yg senang telan je nnti. kena make sure kwsn die duduk tu xde benda yg boleh kutip. beli kn yg mcm sangkar utk bdk2 tuu. playpen ke ape tah nama dia, yg boleh ltk atas lantai tu. bila buat kerja rumah ltk die dlm tu je.

Saya pun ada baca berita pasal budak tertelan kekabu tu. Takut. Apa pun memang perangai budak macam tu tapi bila 2 tahun keatas dah takda kutip benda yang merepek² melainkan makanan dia jatuh memang akan kutip. Apa pun kena pantau, kalau orang tua tolong jaga memang dorang tak perasan so ibu yang muda ni kena la alert. Moga dilindungi anak kita daripada sebarang bahaya

tips dia kita sebagai ibu yang kena alert dalam situasi yang macam ni , anak dia makin meningkat umur sifat ingin tahu dia tu lebih tinggi puan jadi yang mana barang2 berbahaya yang tak boleh anak main better letak ditempat yang tinggi pastu kena pastikan lantai berada dalam keadaan bersih , mata budak ni sampah yang halus2 tu pun dia boleh nampak ..

Normal je sis. Anak saya sama umur dgn anak sis Lagi2 dia xreti nak berdiri Sndri lagi n dlm fasa merangkak. Kadang nyamuk mati, semut berjalan pun dia kejar nak kutip. Apa yang saya boleh buat, saya salu makesure lantai bersih, persekitaran dia bersih n selamat. Kena extra kemas n pantau jela. Kita doakan lama3 hilang la habit tu

kena letak dia dlm baby fence (tempat main baby berpagar yg besar sket tu). kalau xnak letak dlm baby fence mmg kena pantau je depan mata. nampak apa apa benda asing je kutip cpt². budak tgh nak kenal dunia mmg gtu smua benda nk masuk mulut n rasa.

Sis amik halia sis potong sis letak je tempat dye selalu mengutip . Nnt dye kutip dye msuk mulut mesti dye akan buang balik . Sbb saya ade try at adik saya 1y3m hehe mmg menjadi . Dye xkutip ii dah🤣 sbb dye takut mende yg dye nak kutip tu halia lagi

2y ago

sma lh sis..sya pun hiris halia lps tu letak je ttp yg dia sll main..lma² dia dh x nk kutip letak dlm mulut kalau dia kutip pun dia tengok je lps tu buang..

normal sis. ank sy pun mcm tu. sy selalu marah. bila ank kutip sesuatu nak mkn mesti dia menyorok. klau kedapatan laju2 dia buang. sambil lari. ank klau diam2 ni mesti ada buat sesuatu. kena pantau sentiasa.

anak Sy lak tertelan pin tudung n duit 5 sen.. time tu adik tiri Sy yg ngasuh anak Sy.. geram ja.. sebok dgn HP. bila tegur tarik muka.. duit nak ape nak . beria nk jaga.. tp jaga nya sambil lewa..

Tu biasa sis