TIPS MKN UBAT X MUNTAH

Hai ada x tips nak mkn ubat spya x muntah🥹#firstbaby #ingintahu #seriusnanya

16 Balas

saya minum dengan oren sunquick kosong tanpa gula. bancuh sejuk gitu, baling ubat biar agak dekat tekak terus zassss minum air tu. laju dia luncur masuk 😂. lepastu duduk diam atau buat la kerja jangan fikir bab ubat tu dah. so far takda masalah makan masa mengandung tahun 2021/2022

Saya makan zincofer. Awal2 tu makan muntah jugak sbb saya makan before breakfast perut kosong. Lepas saya makan ubat dua jam lepas makan berat baru alhamdulillah ok makan dengan buah oren. Mungkin masalahnya sebab perut saya kosong.

makan ubat sebelom tido. boleh mkn dgn air oren sunquick/limau nipis tanpa gula. if still xboleh nak telan. cuba minta tukar ubat dr nurse kk. kalau xboleh tukar boleh cuba beli maltofer dkt farmasi. rasa coklat dn awak boleh hisap je

1y ago

tak semua kk ada provide maltofer awak. sbb harga maltofer mhl sikit dr ubat iron yg lain.

Sy nurse kk bagi zincofer muntah jgk..dh mkn dgn air oren pon akan muntah balik 15 atau 30 minit lepas tu..kalau xmuntah pon akan pening sgt seharian..sy terus tukar maltofer fol ok je xmuntah dan pening dah lepas tu..

1y ago

Btul saya pun dpt ubt zincofer… makan ii trus muntah… jadi kain buruk… dan saya pi kk, Doktor tukar ubt 4jenis… alhamdulillah okkk…

sy biasa mkn ubat sblm tdo.. mnum dgn sunquick ksong sejuk.. air mmg sy xmnum byk takat² lpas telan ubat je.. klau x nnti rse nk muntah🤣🤣 air tu plak mmg sy bancuh byk² simpan lam peti

Saya boleh telan iron tablet 4beradik je. Yang lain muntah jugak even ambik sebelum tidur ke, minum dgn jus ke ape ke. Banyak kali jugak tukar2 ubat. Bersabarlah wahai ibu hihihi

Minum dengan air suam yang agak pnas, dulu saya minum dengan sunquick pun muntah. Tapi lepas saya try minum dengan air suam, alhamdulilah takada muntah hehe

Makan sebelum tidur. X lalu minum dgn air msk, minum dgn air jus home made atau sunquick tanpa gula..

sis dapat ubat ap, kalau kerap muntah smpai lembik bdn, minta tukar vitamin

Makan ubat dengan air manis. Contoh sunquick orange yg sejuk sikit.