fobia

fobia baca ade pengalaman mummy2 semua yg keguguran bila dh masuk 2nd trimester dengan 3rd trimester.. kalau 1st tu mgkinlah sbb benih tu mmg x elok kan tp bila dh masuk berbulan-bulan tu kenape still ade lg keguguran ? buatkan sy jd takot sgt2.. dh lah bnyg yg tiba2.. mummy2 yg pernah lalui tu, doktor ade bgthu tak faktor2 yg menyebabkan berlakunya keguguran even baby dh sempurna sifat pun????

13 Balas

Benda mcm ni mmg setiap org akan fikir, lagi2 kalau mengandung ank yg pertama. Mmg nk kena jaga sebaik yg mungkin kalau boleh. Saya pon pernah keguguran 2x masa 1st trimester. Alhamdulillah kandungan yg ketiga (ank pertama) dah selamat bersalin. Utk langkah berjaga2 sebab tu adanya monthly check up utk ibu mengandung. Jgn skip@main tipu waktu check up lagi2 kalau part minum air gula tu. Just follow the flow rutin check up. Apa yg nurse@doc sarankan sila alert betol2. Lagi2 masa 2nd trimester kita xboleh nk kira lg tendangan baby. So kita pon xthu mcm mana keadaan baby. Bila masuk 3rd trimester dah boleh start kira tendangan baby. Please monitor secara terperinci sbb dgn cara mcm tu je kita boleh berjaga2 & yg selebihnya berserah kepada Allah swt

4y ago

Haah. Saya skrng 2nd trim, tp rasa biasa mcm takpregnant ja. Haha baby bump ada je. Cuma risau

Saya masa memula pun takut juga. Saya pernah jumpa doc, sbb terlalu risaukan kandungan. Doc laki pula time tu, dia cuma pesan mindset kite kene sentiasa positif. Masa pregnant saya kategori jenis yg agak aktif n kadang risau takut baby penat sekali . Dan selalu bercakap dgn baby dalam perut " anak ibu ni kuat" dan alhamdulillah anak saya respon. Doc cakap mindset kene selalu positif jangan fikir bukan sebab tu mempengaruhi kandungan juga. Kalau rasa lain mcm sgt terus je jumpa doc. Alhamdulillah skrg anak dah 3 bulan.

Saya pernah gugur tanpa sebab tapi saya pikir baik baik je maybe baby nak tunggu saya kat sana. Mudahkan urusan akhirat saya. So sis takyah larr risaukan benda yang tak jadik lagi. Belajar terima qada qadar allah. Kalau ada rezeki tu ada larr kalau takde anggap la allah nak bagi yang lagi baik untuk kita. Benda begini memang perlu risau sikit supaya kita hati hati tapi over sangat risau sampai fobia tu no need pun.

4y ago

terima kasih di atas nasihat tu .. 😊 ha'ah kadang2 overthinking ckt.. takot hari ni okayy esok lusa tetiba x okay... tp cpt2 istifar positif kan diri... yaa berhati-hati 😊 cuma mcm nk thu punca, so blh lah kita elakkan drpd buat cmtu.. huhu thanks sis

Just fikir yg baik2 je sis .sya pun dh 2x gugur masa awal pregnant..skrang pregnant kali ke3 dh masuk 36minggu.. Awal2 pun ada terfikir macam2,lagi2 bca soalan ibu2 kat sini ada yg baby gugur dah 2nd n 3rd trimester. Kejap je tk rasa gerakan baby sya risau.tapi alhamdulillah baby ok,janji kita mau positif thinking ,jangan fikir macam2.fikir baby kita sentiasa sihat dalam kandungan dan smoga sihat smpai bersalin.😊😇

Kalau nk cari sbb tu, byk kot sbb. Sbb tu kena pantau. Lagi2 kalau ada keputihan. Selalunya klu kita ada kuman GBS, agak berisiko pd kandungan klu xcheck awal2. Ada jgk yg rahim xkuat xdpt tampung baby dan air ketuban meleleh keluar awal. Byk la sbb..tp xpyh la fikir sgt yg xelok..kita fikir yg elok2 je eh..doa yg baik2 moga Allah pelihara kandungan kita. Bersangka baik je sis.

4y ago

Sebaiknya mcm tu la..tp jgn risau sgt. Normal pn klu ada gbs ni. Cuma kna mkn antibiotic je.

Sama la kita gugur masa second trimester. And now i pregnnt again, kandungan skg within 27 week. Alhamdulilah, keep be positive and make sure your partner support each other.Kalau rasa takut or whatever jgn pendam, share with your partner. Atleast dia tahu how to handle u situation 😊

Mcam tak percaya qada & qadar je soklan tu. Siapalah kita nk meramal masa depan. Even nak bersalin pon, nyawa 50-50 antara hidup n mati. Semua ni kuasa Allah dan terpulang padaNya mcammana pengakhiran kita selama mengandung ni. Bnykkan berdoa dan dipermudahkan urusan.

4y ago

bukan x percaya sis.. sy cuma mahu tahu punca kenapa boleh berlakunya keguguran padahal baby dh ckup sifat.. mane thu cara pemakanan atau lifestyle ke kena ubah... atau punca2 lain... boleh sy dan ibu2 semua elakkan dan jaga betul2..

rahim xkuat bole jdi . Lain2 bole refer Dr. takut ada sakit dalaman ke atau mcm mna . Selebihnya hnya mmpu tawakal . Allah sbaik2 perancg n dia akan bgi wktu yg tepat n terbaik tuk kita . Semoga dipermudahkan segala urusan yaa . Bersangka baik

4y ago

ohhh.. mgkin jgk.. itulah, Allah yg tentukan semuanya 😊 kalau selagi kita blh jaga, kita jaga elok2.. yg lain terserah kpdnya..

Tak tahu la sis ..moga Allah bgi kita smua rzeki zuriat yg sihat n smpurna ..sya faham prasaan yg rasa pnglamn tu wlau tk pnh rasa trmster ke 2 n 3

4y ago

betul sis, insyallah rezeki anak dan baby dlm kandungan tu sentiasa adaaa. aminn 😁

Betul. Sama macam saya Saya pregnant 5 bulan Tapi dok baca second n third trim gugur Jadi risau plak. Padahal takde tanda2 gugur pn tapi risau

4y ago

ha'ah.. mcm risau lah ckt kot2 bnda tu blh terjadi dekat kita jgk ke.. nk thu pngalaman masing2 or sebab dia so blh kita lebih berhati-hati dan elakkan.. 😅