Untuk 1st mommies, Perlu atau tak beli pam collecter and milk collecter tu? And jenis mcm mna? Thank

11 Balas

saya pun mulanya tak beli pam lg sbb mmg plan nak direct feed untuk sebulan pertama. rezeki kakak bg pinjam pam susu brand lacte dia, beli masa tahun 2020 (design lama, tak perlu ukur saiz nipple pun senang betul nak pakai huhu). sekali minggu kedua tu anak hari2 kena pi klinik check kuning, jadi terpaksa la pam susu untuk bekal ke klinik sbb suami yg bawak, saya tak ikut. and kdg2 lepas mgrib saya pam susu jadi suami/adik2 boleh tolong bg jadi saya boleh rehat and me time sekejap masa dlm pantang. jujurnya anak mmg ada nipple confuse sekejap (plus saya jenis inverted nipple), tp saya pujuk untuk direct feed juga. saya pakai breast pad, tak guna milk collector sbb lg selesa. rezeki saya susu byk dan mencukupi untuk anak, plus saya work from home, jdi saya tak simpan susu untuk stok sbb sentiasa dgn anak. pendapat saya, boleh prepare beli pam (manual pun boleh) just in case. byk sgt jenis pam kat pasaran skrg ni saya pun jujurnya tak reti nak pilih haha

1y ago

Lain badan lain caranya kan. Erm faham dh sekrg nih. InshaAllah Semoga susu kak meriah ya. Terima kasih kak 👍🤗